Podrska Udruzenju Djelatnici dnevne brige o djeci

Cijenjeni roditelji i prijatelji, 
U iskrenoj namjeri da se konačno riješi na ovaj ili onaj, ali ispravan način, status „vrtića“ na području KS, od danas potpisujemo Peticiju roditelja za inicijativu podrške Udruženju Djelatnici dnevne brige o djeci (Udruzenje DBD). Udruzenje svakim danom raste sve brze i u roku od 5 danan nakon osnivanja broji 20 drustava (vrtica, igraonica, udruzenja).

Pisanu peticiju će postaviti sve igraonice i vrtići u svojim objektima za roditelje koji koriste te usluge. Obzirom da Zakonom nisu regulisane određene radnje, prava i obaveze niti precizirane po pitanju ovih drustava, osnovano je Udruženje DBD (Udruženje trenutnih vrtića i igraonica) koje će izaći prema višim nivoima Vlasti sa svojim zahtjevima, prijedlozima i daljim ciljevima. Trenutno ove ustanove kontroliše kantonalna inspekcija KS i zahtjeva da se preregistruju u Predškolske ustanove (PPU). Vrtici koji su clanovi Udruzenja, su pod ugovorom sa Zavodom za kontrolu hrane, redovno se rade sanitarne knjižice i brisevi svih uposlenih, ali želimo insistirati da se tačno definiše naš status i ko od nadležnih organa treba da usmjerava i kontroliše dalji rad Vrtica i igraonica kako bi iste poslovale u skladu s tim. Na području KS egzistira 49 Igraonica kojima su roditelji prema slobodnom i svojevoljnom izboru povjerili svoju djecu. U iste je smješteno cca 1500 djece, o kojima brine preko 200 zaposlenih visokoobrazovanih kadrova (pedagoga, prof.razredne nastave, psihologa, socijalnih radnica, medicinskog osoblja i slično ) Nasi vrtici se nikada nisu promovisali niti radili kao „predškolske ustanova“ po sistemu predškolskog obrazovnog odgoja, niti je to bio naš osnovni cilj.

Mi zelimo, u skladu sa Konvencijom o pravima djeteta, Zakonom o osnovnim ljudskim pravima, Zakonom o klasifikaciji djelatnosti i dr. relevantnim zakonima koje definisu ove oblasti, i koje prije svega nude i nama i djeci pravo na izbor, da radimo onako kako smo i registrovani, u skladu sa aktuelnim zakonskim odredbama.

U krajnjem slučaju, preregistracijom u PU (Predškolsku ustanovu) desilo bi se to da po novom Zakonu koji je stupio na snagu od prije 3 mjeseca, naše trenutne odgajateljice „nisu podobne“, jer nisu profesori predškolskog odgoja, a što su kao asistenti mogle biti do prije 3 mjeseca pored jednog odgajatelja profesora predškolskog odgoja u odgojnoj grupi PU. To znači da bi ostale bez posla i bile vraćene na biro za zapošljavanje, iako su visokoobrazovan kadar: pedagozi, profesori razredne nastave, socijalni radnici, psiholozi, medicinsko osoblje,.. i iako imaju radno iskustvo u radu sa djecom, jer po novom Zakonu koji je nedavno stupio na snagu ne mogu obavljati ovu vrstu posla u Predškolskim ustanovama. Preregistracijom u PU desilo bi se i to da ulazimo u okvire ustaljenog šablonskog plana i programa rada i sistema predškolskih ustanova, što nije bio naš osnovni cilj da se isključivo bavimo obrazovnim radom po sistemu PU, nego da omogućimo zabavno rekreativni sadržaj djeci uz brigu i njegu djece, te da im djetinjstvo učinimo sretnim, veselim, da ih osamostalimo, da steknu samopouzdanje, da dožive nova iskustva, da im pružimo i omogućimo sve ono što roditelji ne stižu od svojih svakodnevnih obaveza, unoseći u to svu svoju kreativnu i pozitivnu energiju na bezbroj načina, a predškolsko obrazovanje djece koje je Zakonom obavezeno od 5 do 6 godine života, prepustimo Predškolskim ustanovama. Preregistracijom u PU, odgovornost za bilo šta ne preuzimaju nikakve vlasti, (kako se u narodu razmišlja), to je i dalje privatna predškolska ustanova, koja radi po planu i programu resornog ministarstva, ali odgovornost je opet samo i isključivo na direktoru i osoblju te privatne ustanove, i svega onoga što direktor i osoblje omogući i obezbijedi djeci i niko drugi. Naš cilj je  bio da naše odgajateljice i osoblje radni dan provedu u igri sa djecom posvetivši im se maksimalno na jedan human način, cijeneći svaku sekundu svakog djeteta koje provodi vrijeme sa nama.

IMG_1153.PNGIMG_1154.PNGIMG_1155.PNG Velika zainteresovanost za nase Vrtice i podrška svih roditelja našem radu od prvog dana je pokazala da je većina vas svjesna da zvali se mi PU, DOO, OD ilo UG, roditelj ne dobija ni uslugu ni bilo šta kvalitetnije za svoje dijete, niti će Kanton, Općina, ili bilo ko drugi uložiti nešto ili snositi neku odgovornost po bilo kom pitanju, osim onoga koliko naša savjest i osjećaj doseže i nalaže, i onoliko koliko nas volja i želja pokreću da učinimo svaki dan jedinstvenim i savršenim našoj djeci, sa ili bez resornog ministarstva. Molimo sve roditelje koji su voljni da podrže i dalje naš rad, a u želji da se Zakonom definiše status vrtica i igraonica, odnosno Dnevne brige o djeci, potpišu peticiju podrške Udruženju Djelatnici dnevne brige o djeci.

Hvala


Mirza Hasibovic    Kontaktirajte autora peticije