Prilagođenost škola za osobe sa invaliditetom u Zeničko-dobojskom kantonu

Ovom peticijom tražimo da sve osnovne i srednje škole u Zeničko-dobojskom kantonu omoguće pristup i obrazovanje osobama sa fizičkim invaliditetom, što bi se postiglo izgradnjom pristupne rampe, lifta i prilagođenog toaleta. 

Poražavajuća je činjenica da je bilo više slučajeva gdje djeca nisu mogla da upišu željenu školu, jer u nju, samostalno, nisu mogli ni da uđu. U Zakonu o osnovnoj školi ZDK rečeno je da će se prava osoba s invaliditetom u školama poštovati u najvećoj mjeri u kojoj je to izvodljivo. Dakle, odgovornost je vlasti da omogući pristup u vidu prilazne rampe te izdvoji finansije za izgradnju lifta i prilagođenog toaleta, za osnovno i srednjoškolsko obrazovanje u ZDK. Plan našeg odjeljenja je da budu postavljene rampe u svim školama i da se na tom projektu počne raditi što prije, a zatim da se pokrene izgradnja liftova i toaleta, sa prioritetom u školama sa učenikom koji se kreće u invalidskim kolicima ili otežano. Smatramo da je ovo optimalno rješenje. 

Ovaj problem se ne tiče samo osoba sa invaliditetom, već je značajan za sve nas. Pravo na obrazovanje je osnovno ljudsko pravo i ne smije postojati diskriminacija među našom djecom. Svi moraju imati mogućnost adekvatnog školovanja, a naša vlast ima obavezu da riješi ovaj problem. 

200px-Handicapped_Accessible_sign.svg_1.pngPrva-gimnazija-Zenica.jpg


Prva gimnazija u Zenici, III-1    Kontaktirajte autora peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Prva gimnazija u Zenici, III-1 to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.


ILI

We will not display your email address publicly online.

We will not display your email address publicly online.Plaćena reklama

Ovu reklamu će vidjeti 3000 ljudi.

Saznajte više...