Protivljenje ukidanju Odluke o uslovnim predmetima

Ovim putem želimo iskazati protivljenje i nezadovoljstvo potencijalnom ukidanju Odluke Senata Univerziteta u Sarajevu (donesene na 11. redovnoj sjednici Senata održanoj 27.09.2017. godine. Broj: 01-5774/17) kojom se van snage stavljaju odredbe iz silabusa predmeta fakulteta/akademija UNSA, koje se odnose na uslovne predmete za upis u narednu studijsku godinu radi neusklađenosti Pravila studiranja prvog i drugog ciklusa studija na Univerzitetu u Sarajevu, te integrisanog studija na Univerzitetu u Sarajevu sa Zakonom o visokom obrazovanju ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj 33/17).

Prije svega, kao odgovor na ovakav nepredviđeni tretman, pozivamo se na poštivanje Člana 88. (stav 3, c) Zakona o Visokom obrazovanju prema kojem student ima pravo na blagovremeno i tačno informisanje o svim pitanjima koja se odnose na studij. Dakle, smatramo da je sramotno da se o ukidanju navedene Odluke raspravlja za vrijeme upisa u narednu studijsku godinu, kako informacija o načinu prelaska u narednu studijsku godinu nije ponuđena u oktobru 2017. godine, a kako je prethodnih godina postojala drugačija praksa prilikom upisa. Posljedično, studenti se nisu mogli pravovremeno pripremiti za ovakav slijed događaja, što će reći da potencijalna odluka za mnoge od njih dovodi u pitanje prelazak u narednu studijsku godinu.

Na koncu, napominjemo da smo mi, ipak, studenti koji su se odlučili za studij u Bosni i Hercegovini, na Univerzitetu u Sarajevu, te da smo na ovaj način dovedeni u nezavidan položaj, a naš rad i trud tokom studiranja je u potpunosti diskreditiran, zanemaren i potcijenjen.

Ovim putem potvrđujemo da zastupamo isključivo samo vlastite interese tj. studenata UNSA, ali i želimo istaknuti da smo svjesni političke situacije u BiH i predstojećih izbora, stoga Vas molimo da na ovaj način iskažete svoje nezadovoljstvo zbog iskorištavanja i manipuliranja studenata zarad političkih ciljeva.


neformalna grupa studenata Odsjeka za psihologiju FFUNSA    Kontaktirajte autora peticije