REGIONALNA INICIJATIVA INTELEKTUALACA/KI ZA DOPRINOS MIRU I STABILNOSTI: APEL – uzmimo sudbinu u svoje ruke!

Suočeni s novom eskalacijom nacionalizma i klerikalnog posezanja u politički život država u regionu, dirigovanog iz beogradske političke centrale, koja već trideset godina ugrožava region, sprečavajući napredak i demokratizaciju društva, posljednji događaji na Cetinju traže od nas odlučan stav i odgovor, te jasan otpor fašistoidnim politikama.

Politika asimilacije koju kroz radikalizovani dio Crkve Srbije sprovode srpske i druge strane političke i parapolitičke formacije u najvećem stepenu ispoljena je upravo u Crnoj Gori, kroz otvoreno miješanje Crkve Srbije u jednogodišnju predizbornu kampanju organizovanjem političkih procesija (licemjerno nazvanih “litijama”), što je rezultiralo pobjedom prosrpskog bloka na parlamentarnim izborima u avgustu 2020. godine. Novoizabrana vlada postala je marioneta u rukama srpskog klera preko kojeg se neskriveno sprovodi projekat “srpskog sveta”, deklarisanog davno po zlu čuvenim Memorandumom SANU, što je za posljedicu imalo širenje među nacionalne, rasne i vjerske mržnje, ratna razaranja, počinjene zločine protiv čovječnosti, genocid u Srebrenici, te druge ratne zločine na Kosovu i u Hrvatskoj.

Scenario  nasilnog ustoličenja sveštenika SPC  na Cetinju jeste isti onaj koji je prethodio ratovima u Bosni i Hercegovini, u Hrvatskoj i na Kosovu, što je za epilog imalo millione raseljenih i nekoliko desetina hiljada "nestalih", a najčešće pobijenih i zatrpanih po masovnim grobnicama. Ta tragedija je očigledno pokazala da ove regresivne snage neće stati i da za sobom vuku veliki broj ostrašćenih nacionalista. Budući da je Srbija najveća u regionu, njen nacionalizam je onaj koji budi, raspiruje i održava sve druge nacionalizme.  

Naša je dužnost da ukažemo na ovu opasnost, na zvanični Beograd kao glavni izvor prijetnje stabilnosti i miru, jer vodi štetnu subimperijalnu politiku prema okolnim narodima i državama (dok u isto vrijeme udvorički obmanjuje moćne). Pozivamo, stoga, i sve napredne snage u Srbiji da se ovom apelu pridruže, jer i građani Srbije trpe posljedice ovakve politike i težnje za dominacijom. Vlada u Beogradu pozvala je sve Srbe u regionu (i svijetu) da 15. septembra istaknu nacionalne zastave, ne brinući o posljedicama po same ljude niti za osjećaje drugih naroda. Jasno je da ovakvom politikom Beograd dozira i podstiče druge nacionalističke politike, osnažuje ih i održava. Iz takvih država mladi ljudi žele samo jedno – pobjeći, što dalje.

Ovoj nacionalističkoj homogenizaciji i održavanju takve politike treba reći odlučno NE.

  • Pozivamo vlade i institucije država u regionu koje dijele eks-jugoslovensko iskustvo, da se odupru provokacijama zvaničnog Beograda i njegovom nacionalističkom modelu politike i da se zalažu za politiku saradnje, mira i ravnopravnosti svih svojih građana; da se i same odreknu širenja mržnje i nacionalizma kao načina vladanja. Ujedno izražavamo protivljenje svakom vidu hegemonije jednih nad drugima, a zalažemo se za međusobno poštovanje i izgradnju miroljubive političke agende.
  • Pozivamo sve napredne snage, intelektualce i intelektualke u regionu – svih država nasljednica Jugoslavije, te građane, da izgradimo snažan zajednički kontrapunkt ovoj nazadnoj politici, zajedno se i složno suprotstavljajući nacionalizmu i fašizaciji. Neka se naš glas čuje: NE FAŠIZACIJI I KLERIKALIZACIJI DRUŠTVA!
  • Pozivamo sve građane i građanke u regionu da intenziviraju međusobnu saradnju, gdje god da žive, da prozru i rade na raskrinkavanju politike širenja međusobne mržnje i grade međusobnu solidarnost i prijateljstvo;
  • Regionu i Balkanu su potrebni mir, međuvjersko i međunacionalno uvažavanje, poštovanje međunarodnog prava, demokratije, vladavina prava, ljudskih i manjinskih prava; kulturno i ekonomsko partnerstvo i saradnja.

Svijet ide naprijed, neće nas čekati. Uklanjanje nazadnih, ratničkih politika dominacije i izgradnja politike mira i saradnje otvaranje je puta u našu budućnost i budućnost narednih generacija.

Potpisnici Regionalne inicijative intelektualaca za doprinos miru i stabilnosti:

*Molimo Vas za razumjevanje zbog korišćenja crnogorskog jezika!


Forum slobodnih građana Luča    Kontaktirajte autora peticije