Sigurnost za Sigurne kuće

slikaaaa.JPGOvom peticijom pozivamo sve osviještene građane da prepoznaju našu inicijativu i želju da, zajedničkim snagama, podstaknemo rješavanje problema kojeg smo prepoznali kao bitnog, u nizu istih. Učenici i učenice u sklopu Projekta građanin traže izmjenu i dopunu Zakona o zaštiti od nasilja u porodici FBiH

U okviru Projekta građanin, mi, učenici III-2 Prve gimnazije u Zenici, smo se posvetili ozbiljnoj temi "Nasilje nad ženama". Nakon temeljitog istraživanja, zaključili smo da su sigurne kuće jedan od važnijih faktora u podršci i zbrinjavanju žrtava nasilja.Međutim,postojanje i rad sigurnih kuća u Federaciji BiH,često je upitno jer ne postoji sistemsko rjesenje za njihovo finansiranje.

Prema Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici FBiH, u članu 35.stoji: "Kriterije i standarde za osnivanje, rad i finansiranje sigurnih kuća propisat će federalni ministar rada i socijalne politike u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakona."

Parlament Federacije BiH je nadležan za donošenje, izmjene i dopune zakona pa i u ovom slučaju samo oni mogu što hitnije djelovati kako bi se otklonila prepreka za rad izvršne vlasti.

Ukoliko bi Federalni parlament usvojio izmjene i dopune ovog zakona, tada bi Federalni ministar mogao napraviti Kriterije i standarde. S tim bi se mogao uspostaviti siguran i redovan način finansiranja Sigurnih kuća ,sigurnih mjesta za žene žrtve nasilja. Ovaj problem se tiče svih građana, zato Vas pozivamo da ovom peticijom i Vi ukažete na važnost istog jer šutnja neće dovesti do promjene.


Prva gimnazija u Zenici, III-2    Kontaktirajte autora peticije

Potpišite ovu peticiju

Potpisivanjem prihvatam da Prva gimnazija u Zenici, III-2 može vidjeti sve podatke koje pružim na ovom obrascu.

Nećemo prikazivati vašu e-mail adresu javno online.

Nećemo prikazivati vašu e-mail adresu javno online.


Dajem saglasnost za obradu informacija koje pružam u ovom obrascu za sljedeće svrhe:
Plaćena reklama

Ovu reklamu će vidjeti 3000 ljudi.

Saznajte više...