Sigurnost za Sigurne kuće

slikaaaa.JPGOvom peticijom pozivamo sve osviještene građane da prepoznaju našu inicijativu i želju da, zajedničkim snagama, podstaknemo rješavanje problema kojeg smo prepoznali kao bitnog, u nizu istih. Učenici i učenice u sklopu Projekta građanin traže izmjenu i dopunu Zakona o zaštiti od nasilja u porodici FBiH

U okviru Projekta građanin, mi, učenici III-2 Prve gimnazije u Zenici, smo se posvetili ozbiljnoj temi "Nasilje nad ženama". Nakon temeljitog istraživanja, zaključili smo da su sigurne kuće jedan od važnijih faktora u podršci i zbrinjavanju žrtava nasilja.Međutim,postojanje i rad sigurnih kuća u Federaciji BiH,često je upitno jer ne postoji sistemsko rjesenje za njihovo finansiranje.

Prema Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici FBiH, u članu 35.stoji: "Kriterije i standarde za osnivanje, rad i finansiranje sigurnih kuća propisat će federalni ministar rada i socijalne politike u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakona."

Parlament Federacije BiH je nadležan za donošenje, izmjene i dopune zakona pa i u ovom slučaju samo oni mogu što hitnije djelovati kako bi se otklonila prepreka za rad izvršne vlasti.

Ukoliko bi Federalni parlament usvojio izmjene i dopune ovog zakona, tada bi Federalni ministar mogao napraviti Kriterije i standarde. S tim bi se mogao uspostaviti siguran i redovan način finansiranja Sigurnih kuća ,sigurnih mjesta za žene žrtve nasilja. Ovaj problem se tiče svih građana, zato Vas pozivamo da ovom peticijom i Vi ukažete na važnost istog jer šutnja neće dovesti do promjene.


Prva gimnazija u Zenici, III-2    Kontaktirajte autora peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Prva gimnazija u Zenici, III-2 to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.

We will not display your email address publicly online.

We will not display your email address publicly online.Plaćena reklama

Ovu reklamu će vidjeti 3000 ljudi.

Saznajte više...