SPASIMO KASTEL

Svi mi koji želimo da spasimo tvrđavu Kastel u Banjoj Luci i zaustavimo realizaciju projekta 'Remodelacija i revitalizacija tvrđave Kastel' koji se sastoji iz 9 cjelina i kojim se planira betoniranje travnatih površina, te izgradnja sportskih terena, hotela sa prate'im sadr\ajima *tj.ustupanja javne povr[ine privatnom licu(, proširenja parkinga i pravljenje javne garaže. Treba napomenuti da se pomenutim projektom KRŠI ZAKON o zaštiti spomenika kulture. Čak postojeći parking ne smije da bude tamo i nikakva motorna vozila ne smiju da se kreću unutar i uz tvrđavu.

Samo područje Kastela je neistraženi arheološki raj i to što pojedinci žele da urade je nedopustivo!

Neophodno je renovirati tvrđavu Kastel, ali jedini uslov je da se mora voditi računa o autentičnosti!

Zahtjevamo:

  • da se renoviraju zidine i da budu u prvobitnom obliku;
  • da se zelene površine ne smiju betonirati i drveće i živica se ne smije sjeći;
  • da se rekonstruišu i renoviraju tuneli Kastela koji bi sami po sebi postali atrakcija, te da se ulaz i njihovo razgledanje naplaćuje (simbolična cijena) tako da zarađeni novac ide isključivo za dalje očuvanje tvrđave;
  • da se na postojećim temeljima, u unutrašnjosti zidina, sagrade male zanatske radnje i suvenirnice koje bi širile duh prošlog vremena, naravno objekti moraju biti sagrađeni isključivo od kamena i drveta, radi autentičnosti;
  • u postojećim prostorijama se može smjestiti muzej gdje bi bili izloženi istorijski pronalasci sa područja Banja Luke i svi ostali istorijski i zanimljivi podatci i djela vezana za Banja Luku.

Kulturno-istorijski značaj tvrđave Kastel se ne smije narušiti!!! Ovo je pitanje o kome treba da odlučuju svi građani Banja Luke, jer je Kastel simbol grada i nasljedstvo svih nas, a ne nečije privatno vlasništvo! Samo na navedeni način, koji zahtjevamo, tvrđava može postati značajno turističko mjesto i privlačiti dosta više turista nego do sada, a u isto vrijeme zadržati svoj kulturno-istorijski značaj!

Vrijeme je da građani znaju šta se dešava iza njihovih leđa i da oni vode glavnu riječ! Ne smijemo dozvoliti da neko ko je došao sa strane odlučuje o NAŠEM gradu i njegovoj sudbini. Dosta je sa uništavanjem Banja Luke!


Više informacija na:

http://kastelbanjaluka.webs.com/

Facebook stranica: Spasimo Kastel :

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/spasimokastel

 


Kastel Banja Luka    Kontaktirajte autora peticije