SPASIMO KASTEL

Svi mi koji želimo da spasimo tvrđavu Kastel u Banjoj Luci i zaustavimo realizaciju projekta 'Remodelacija i revitalizacija tvrđave Kastel' koji se sastoji iz 9 cjelina i kojim se planira betoniranje travnatih površina, te izgradnja sportskih terena, hotela sa prate'im sadr\ajima *tj.ustupanja javne povr[ine privatnom licu(, proširenja parkinga i pravljenje javne garaže. Treba napomenuti da se pomenutim projektom KRŠI ZAKON o zaštiti spomenika kulture. Čak postojeći parking ne smije da bude tamo i nikakva motorna vozila ne smiju da se kreću unutar i uz tvrđavu.

Samo područje Kastela je neistraženi arheološki raj i to što pojedinci žele da urade je nedopustivo!

Neophodno je renovirati tvrđavu Kastel, ali jedini uslov je da se mora voditi računa o autentičnosti!

Zahtjevamo:

  • da se renoviraju zidine i da budu u prvobitnom obliku;
  • da se zelene površine ne smiju betonirati i drveće i živica se ne smije sjeći;
  • da se rekonstruišu i renoviraju tuneli Kastela koji bi sami po sebi postali atrakcija, te da se ulaz i njihovo razgledanje naplaćuje (simbolična cijena) tako da zarađeni novac ide isključivo za dalje očuvanje tvrđave;
  • da se na postojećim temeljima, u unutrašnjosti zidina, sagrade male zanatske radnje i suvenirnice koje bi širile duh prošlog vremena, naravno objekti moraju biti sagrađeni isključivo od kamena i drveta, radi autentičnosti;
  • u postojećim prostorijama se može smjestiti muzej gdje bi bili izloženi istorijski pronalasci sa područja Banja Luke i svi ostali istorijski i zanimljivi podatci i djela vezana za Banja Luku.

Kulturno-istorijski značaj tvrđave Kastel se ne smije narušiti!!! Ovo je pitanje o kome treba da odlučuju svi građani Banja Luke, jer je Kastel simbol grada i nasljedstvo svih nas, a ne nečije privatno vlasništvo! Samo na navedeni način, koji zahtjevamo, tvrđava može postati značajno turističko mjesto i privlačiti dosta više turista nego do sada, a u isto vrijeme zadržati svoj kulturno-istorijski značaj!

Vrijeme je da građani znaju šta se dešava iza njihovih leđa i da oni vode glavnu riječ! Ne smijemo dozvoliti da neko ko je došao sa strane odlučuje o NAŠEM gradu i njegovoj sudbini. Dosta je sa uništavanjem Banja Luke!


Više informacija na:

http://kastelbanjaluka.webs.com/

Facebook stranica: Spasimo Kastel :

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/spasimokastel

 


Kastel Banja Luka    Kontaktirajte autora peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Kastel Banja Luka to hand over my signature to those who have power on this issue.


OR

You will receive an email with a link to confirm your signature. To ensure you receive our emails, please add info@onlinepeticija.com to your address book or safe senders list.

Paid advertising

We will advertise this petition to 3000 people who are viewing other petitions on our site, but have not yet viewed this petition.

Facebook