Stop diskriminiranju i javnom poniženju žrtava

"Povodom statusa na društvenim mrežama, koji od jučer dovodi u pitanje ljudska prava, moralnost i kredibilitet žena – žrtava seksualnog nasilja, mi, dolje potpisane građanke, okupljene u FB grupu Liderke za razvoj, osuđujemo ovakve mizogine i diskriminirajuće javne objave, suprotne zakonskim propisima Bosne i Hercegovine i temeljnim vrijednostima ljudskih prava, te općeprihvaćenim strandardima zaštite i promocije prava žrtava. Posebno osuđujemo i tražimo javno izvinjenje Adisa Arapovića, zastupnika u Federalnom parlamentu, i Ismeta Bašića, imama iz Zenice, kao i svih drugih političkih i vjerskih lidera koji su neprimjerenim komentarima ili širenjem ovakvog statusa doprinijeli dvostrukoj viktimizaciji i dodatnom javnom poniženju žrtava seksualnog nasilja, uključujući i nanošenje duševnog bola članovima njihovih porodica.

Ova peticija će biti proslijeđena državnim, političkim i vjerskim institucija, kao javni zahtjev za poduzimanje zakonskih mjera i etičkih procedura prema njihovim članovima koji su svojim djelovanjem minimizirali patnje žrtava i rušili njihov ugled u javnosti, na najbrutalniji način i ignorišući činjenicu da je čin silovanja u 21. stoljeću definiran kao teško krivčno djelo i ratni zločin u okviru krivičnog i međunarodnog humanitarnog prava."


Borka Rudić i Lejla Dervišević    Kontaktirajte autora peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Borka Rudić i Lejla Dervišević to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.


ILI

Primit ćete e-mail sa linkom za potvrdu svog potpisa. Da biste sa sigurunošću primali naše e-mailove, molimo dodajte adresu info@onlinepeticija.com u svoj imenik ili listu sigurnih kontakata.

Napominjemo da ne možete potvrditi svoj potpis odgovorom na ovu poruku.
Plaćena reklama

Ovu reklamu će vidjeti 3000 ljudi.

Saznajte više...