Stop diskriminiranju i javnom poniženju žrtava

"Povodom statusa na društvenim mrežama, koji od jučer dovodi u pitanje ljudska prava, moralnost i kredibilitet žena – žrtava seksualnog nasilja, mi, dolje potpisane građanke, okupljene u FB grupu Liderke za razvoj, osuđujemo ovakve mizogine i diskriminirajuće javne objave, suprotne zakonskim propisima Bosne i Hercegovine i temeljnim vrijednostima ljudskih prava, te općeprihvaćenim strandardima zaštite i promocije prava žrtava. Posebno osuđujemo i tražimo javno izvinjenje Adisa Arapovića, zastupnika u Federalnom parlamentu, i Ismeta Bašića, imama iz Zenice, kao i svih drugih političkih i vjerskih lidera koji su neprimjerenim komentarima ili širenjem ovakvog statusa doprinijeli dvostrukoj viktimizaciji i dodatnom javnom poniženju žrtava seksualnog nasilja, uključujući i nanošenje duševnog bola članovima njihovih porodica.

Ova peticija će biti proslijeđena državnim, političkim i vjerskim institucija, kao javni zahtjev za poduzimanje zakonskih mjera i etičkih procedura prema njihovim članovima koji su svojim djelovanjem minimizirali patnje žrtava i rušili njihov ugled u javnosti, na najbrutalniji način i ignorišući činjenicu da je čin silovanja u 21. stoljeću definiran kao teško krivčno djelo i ratni zločin u okviru krivičnog i međunarodnog humanitarnog prava."


Borka Rudić i Lejla Dervišević    Kontaktirajte autora peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Borka Rudić i Lejla Dervišević to hand over my signature to those who have power on this issue.


OR

You will receive an email with a link to confirm your signature. To ensure you receive our emails, please add info@onlinepeticija.com to your address book or safe senders list.
Paid advertising

We will advertise this petition to 3000 people.

Learn more...

Facebook