Stop finansiranju političkih stranaka iz budžeta!

Građanski savez

 

Kampanja #NeIzMogDzepa

 

Zakonom o finansiranju političkih stranaka propisano je da se političke stranke mogu finansirati iz budžeta Bosne i Hercegovine, entitetskih budžeta, kantonalnih budžeta i budžeta Brčko Distrikta, te budžeta drugih jedinica lokalne uprave i samouprave.

 

Prema podacima Centralne izborne komisije (CIK), izdvajanja iz budžeta svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini za finansiranje političkih subjekata u 2015. godini bila su planirana u iznosu od 18.583.888,93 KM. Planirani iznos je isplaćen u procentu od 94,70 % i iznosi 17.598.730,98 KM.

 

Podaci CIK-a pokazuju da je u proteklih deset godina iz budžeta svih nivoa vlasti političkim subjektima isplaćeno skoro 300 miliona KM.

 

Analizirajući godišnje izvještaje CIK-a o finansiranju političkih stranaka možemo vidjeti da je samo Stranka Demokratske Akcije građane koštala preko 24 miliona KM u periodu od 2009. do 2015. godine.

Izdvajanja za političke stranke zagarantovana su zakonima i budžetima za razliku od, primjera radi, finansiranja javnih kuhinja za socijalno ugrožene građane.

Da li smo mogli pametnije iskoristiti ovaj novac, za stvari od egzistencijalnog značaja za građane Bosne i Hercegovine?

Da li želimo nastaviti da finansiramo političke stranke iz vlastitog džepa a isključivo u njihovu korist?

Podržite nas u zahtjevu da se pod hitno izvrše izmjene Zakona o finansiranju političkih stranaka u BiH. Hajde da mi, građani BiH, konačno odredimo koji su to prioriteti  na koje ćemo trošiti naš novac!

Skinimo političke stranke sa budžeta!
 
#NeIzMogDzepa

Građanski savez    Kontaktirajte autora peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Građanski savez to hand over my signature to those who have power on this issue.


OR

You will receive an email with a link to confirm your signature. To ensure you receive our emails, please add info@onlinepeticija.com to your address book or safe senders list.

Paid advertising

We will advertise this petition to 3000 people who are viewing other petitions on our site, but have not yet viewed this petition.

Facebook