Stop iskonstruisanim optužbama, kontinuiranim progonima, prijetnjama, hapšenjima


Na temelju iskonstruisanih optužbi, marionetski režim u Crnoj Gori kontinuirano proganja, prijeti, hapsi, sveti se svojim političkim protivnicima, uključujući nekadašnje najviše državne, pravosudne i policijske funkcionere. Bezakonje, osveta, staljinistički progon i teror nad Crnogorcima model su vladanja aktuelnog režima, koji je na vlast došao na talasu klerikalne moleban-revolucije. Baš zato, prema svojim političkim protivnicima, profesorima univerziteta, piscima i novinarima režim primjenjuje revolucionarne metode.
Politički protivnici aktuelnog režima, uključujući profesore i rektore univerziteta, javno se kompromituju, a onda se, bez podizanja optužnice, spektakularno hapse i drže u pritvoru više mjeseci. Dok su u pritvoru, režim i njegovi kontrolisan mediji javno im sude i presuđuju; protiv njih se vodi hajka, ugrožavaju im se osnovna ljudska prava, ponižavaju se, dehumanizuju, dovodi se u pitanje njihovo dostojanstvo. Uskraćuje im se pravo na pravedno i fer suđenje, kao i mogućnost da iznesu svoju odbranu.
Namjera režima je kompromitacija i kriminalizacija ideje crnogorske državne nezavisnosti.
Oktobra 2016. godine, u Crnoj  Gori je, uz pomoć Srbije i Rusije, pokušan državni udar, o čemu su svjedočili i pisali najeminentniji zapadni zvaničnici i mediji. Protiv aktera državnog terorizma, u Crnoj Gori je vođen sudski proces, nakon čega su lideri proruskog Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević proglašeni krivim. Poslije promjene vlasti avgusta 2020. godine, prvostepena presuda za pokušaj državnog udara je oborena, predmet je vraćen na ponovno suđenje i dodijeljen drugom sudskom vijeću. Prvostepeno osuđeni Mandić danas je predsjednik Skupštine Crne Gore. Istovremeno, oba tužioca u tom ”procesu vijeka” - Milivoje Katnić i Saša Čađenović - su u pritvoru, i to pod optužbom za kriminalno udruživanje. Na sutkinju u tom procesu vrši se nezapamćen pritisak, javno se vrijeđa i sramoti, dovodi se u pitanje njen integritet i dostojanstvo.
Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović ključna je poluga obračuna marionetskog režima u Podgorici sa građanima koji se protive pretvaranju Crne Gore u srpsko-rusku guberniju. Selektivna pravda, nepoštovanje procedure, osveta i revanšizam koju Novović demonstrira, njegove staljinističke optužnice i metode prislie pretvorili su državu koja je bila lider u evropskim integracijama i članica NATO u besudnu zemlju. Tužioca Novovića ne zanimaju navodne veze bivšeg premijera Dritana Abazovića sa jednim mafijaškim klanom; ne interesuje ga ko dvije godine građanima Šavnika ukida Ustavom zagarantovano izborno pravo; ko je rusifikovao sistem bezbjednosti; zašto su nekada najuspješnija državne kompanije na ivici stečaja; zašto Savjet RTCG i direktor te medijske kuće Boris Raonić ne poštuju odluke najviših sudskih organa; što je sa četiri krivične prijave protiv gradonačelnice Podgorice i bivše ministarke odbrane Olivere Injac; ko koncernu Vijesti dostavlja informacije iz istrage…
Hapšenje Milivoja Katnića dokazuje da je Crna Gora izgubila unutrašnji suverenitet i da Tužilaštvo, po direktnim instrukcijama režima Aleksandra Vučića, progoni i hapsi birane pojedince koji se javno suprostavljaju velikosrpskom imperijalizmu, pretvaranju Crne Gore u srpsko-rusku koloniju i asimilaciji Crnogoraca.
U Crnoj Gori danas su ugrožena ljudska prava svih demokratski opredijeljenih građana, naročito nacionalnih Crnogoraca. Od zapadnih partnera zahtijevamo da nas podrže u namjeri da se tome suprotstavimo.Takođe, od međunarodne demokratske javnosti, organizacija za ljudska prava, UN i EU zahtijevamo da zastite ljudska prava građana Crne Gore koji se odupiru agresiji "rusko-srpskog sveta" i zalažu se za građansku i evropsku državu Crnu Goru.

Potpišite ovu peticiju

By signing, I accept that Vanja Zvicer will be able to see all the information I provide on this form.

We will not display your email address publicly online.

We will not display your email address publicly online.


I give consent to process the information I provide on this form for the following purposes:
Plaćena reklama

Ovu reklamu će vidjeti 3000 ljudi.

Saznajte više...