Spriječimo izmjene Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja BiH

Pomozite da zajedno spriječimo izmjene Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja BiH da bismo zaustavili uzgoj životinja radi krzna.

Ubijanje životinja zbog pohlepe i “mode” smatramo sramotom za BiH! Važeći Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja BiH predviđa potpunu zabranu uzgoja životinja radi krzna od 2018. godine. Međutim, trenutno je u parlamentarnoj proceduri prijedlog izmjena i dopuna Zakona kojim bi se, ukoliko bude usvojen, omogućilo da se ova praksa nastavi trajno u BiH.

Životinje se ubijaju na najnehumanije načine:

·         gušenjem u gasnim komorama gdje se jadnim životinjama grče mišići i bolno vrište do smrti

·         injekcija otrova u trbuh

·         lomljenje vrata

·         udari struje u analni otvor ili usta  

Štetno po zdravlje radnika i stanovnika BiH:

·         leševi oderanih životinja opasno zagađuju okolinu

·         hemikalije koje se koriste u procesu prerade zagađuju podzemne vode

·         stanovništvu okolnih mjesta prijete zarazne bolesti, leukemija, rak, itd.  

Bogaćenje pojedinaca, a ne korist za širu zajednicu:

·         upošljavanje malog broja radnika, koji bi za život zarađivali ubijanjem nedužnih životinja nije nikakav napredak za BiH već ugrožavanje etičkih principa ljudi i rizik za zdravlje bosanskohercegovačkih radnika radi izvoza u bogate države koje na svojim teritorijama ne provode ovakve prakse koje se smatraju štetnim i necivilizovanim

Ukoliko se BiH želi smatrati civilizovanom zemljom, vrijeme je da konačno zabranimo uzgoj životinja radi krzna i odbacimo barbarsku praksu koja nas etički unazađuje, uništava okolinu i zdravlje ljudi, a sve to zbog zarade pojedinaca.

Svojim potpisom podržavam inicijativu da se ovaj krvavi i nasilni zanat zaustavi što prije!

Više informacija možete pronaći na: www.facebook.com/vegan.bih

Ukoliko želite pomoći i uključiti se u rad grupe, pridružite nam se: https://www.facebook.com/groups/1154625301214483/?fref=ts (FB group: Stop uzgoju životinja radi krzna u BiH)


Inicijativa Stop uzgoju životinja radi krzna    Kontaktirajte autora peticije

Potpišite ovu peticiju

Fill the form below to sign this petition created by Inicijativa Stop uzgoju životinja radi krzna. The author of the petition will see all the information you provide on this form.


OR

You will receive an email with a link to confirm your signature. To ensure you receive our emails, please add info@onlinepeticija.com to your address book or safe senders list.

Paid advertising

We will advertise this petition to 3000 people.

Facebook