Tri dana odmora

3 dana odmora u Srednjim i Osnovnim Školama u Bosni i Hercegovini

Poštovane građanke i građani,

Mi, potpisnici ove peticije, izražavamo zabrinutost zbog preopterećenosti učenika srednjih i osnovnih škola na teritoriji Bosne i Hercegovine. S trenutnim rasporedom od pet (5) dana škole sedmično, smatramo da učenici nemaju dovoljno vremena za vlastiti život i odmor, što značajno utiče na njihovo fizičko i mentalno zdravlje.

Uzimajući u obzir intenzitet školskih obaveza, učenici se suočavaju s nedostatkom slobodnog vremena za aktivnosti izvan učenja. Dva (2)  dana vikenda, koji bi trebali biti rezervirani za odmor, postaju dodatni dani učenja, čime se ograničava prilika za razvoj socijalnih veza, sportskih aktivnosti i drugih hobija. Ova situacija negativno utiče na njihovo mentalno stanje.

Stoga, pozivamo nadležne institucije i obrazovne vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, Republici Srpskoj i Brčko Distriktu da razmotre mogućnost reorganizacije školskog rasporeda. Predlažemo uvođenje trodnevnog odmora, kako bi učenicima bilo omogućeno više vremena za odmor, vlastiti razvoj i vanškolske aktivnosti.

Ova promjena ne samo da bi poboljšala kvalitetu života učenika već bi i potaknula njihov cjelokupni razvoj. Očekujemo odgovorno razmatranje našeg zahtjeva u cilju stvaranja balansa između obrazovnih obaveza i potrebe za zdravim životnim stilom.

IMG_04893.jpeg

 


Pravda za ucenike BiH    Kontaktirajte autora peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Pravda za ucenike BiH to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.


ILI

We will not display your email address publicly online.

We will not display your email address publicly online.Plaćena reklama

Ovu reklamu će vidjeti 3000 ljudi.

Saznajte više...