Ukinuti finansiranje strankama

Već dugo godina smo svjedoci kako nam političke stranke ubiru novac sa budžeta. Dok se država zadužuje kod MMF-a, građani vraćaju nagomilane dugove. Ono što je najveći problem jeste da ni naši praunuci neće moći vratiti kredite koji političari svjesno podigoše. Podhitno se građani moraju udružiti i reći STOP najvećem kriminalu, a to je nagomilanom finansiranju političkih stranaka sa budžeta BiH.

Samo u jednoj godini stranke naplate oko 18 miliona KM za svoje "usluge". Međutim postavlja se pitanje šta te iste stranke učine za narod? NIŠTA! Pored naplate, građanskih sredstava, još uhljebljavaju svoju rodbinu, najuže prijatelje i one koji će im biti sluge čitav osvojeni mandat.

Kako informacije kruže ovaj iznos se iz godine u godinu povećava, a prema zvaničnim podacima i prema glasu građana BiH stranke sve lošije rade. To je izgleda ona stara "što lošije rade, sve su više plaćeni". Mi smo svi svjedoci da je zadnjih, pa sigurno, 15 godina politika totalno odvojena od naroda (osim onih uhljebljenih članova partija), a najbitnije je uzeti i naplatiti novce sa budžeta, narod je svakako "ovca".

Kod nas su penzije i plate činjenično najniže u regionu, nezaposlenost nam je na zavidnom nivou, ako se posmatra od minusa, a što je još gore građani nemaju nikakve šanse da kontrolišu i kažnjavaju lidere stranaka i njihove "lične" stranke. Dakle, mi se nalazimo u poziciji "šah-mat". GRAĐANI ISPAŠTAJU!

Nije džabe ona stara poslovica: "koliko para toliko muzike". Samo bi je mi trebali okrenuti naopako da bi osjetili promjenu, i to u onu: "koliko muzike, toliko para". Možda bi tada političari počeli da više rade, a manje pričaju i lafinjaju. Opet, kada bi se počelo tim sistemom raditi, ovim okrenutim, onda vjerovatno od političara niko ne bi ni bio plaćen, jer ništa i ne rade.

Na kraju, poenta ove peticije jeste da vidimo koliko nas ima koji bi svoj potpis dali za ukidanje finansiranja političkim strankama, jer sve dok je zakon nakaradan stranke će raditi u vlastitom interesu, a za narod svakako niko neće ni mariti.

Navikli smo da nas šišaju desetljećima, pa im od ruke ide ona, opet, stara: "dok je ovaca biće i vune".