Uvođenje depozitnog sistema za plastične flaše

U sklopu  „Projekta građanin“ želimo ukazati na problem zagađivanja životne sredine iskorištenim plastičnim flašama. Plastika je veliki zagađivač okoline. Jeste li znali kako svakodnevno čak 100 miliona plastičnih boca završi u smeću, a većina njih se ne može razgraditi u prirodi? Prilikom istraživanja na internetu smo uvidjeli da će svaka bačena boca zagađivati našu sredinu narednih 450 godina. Moramo misliti na generacije koje dolaze poslije nas, da im ostavimo čistu okolinu. Naša i prethodne generacije su toliko koristile plastiku da se njene čestice pronalaze ljudima u plućima i hrani koju jedu.   Uradili smo i dvije ankete. Rezultati prve ankete govore da građani ne nose iskorištene plastične flaše u firme koje su zadužene za prikupljanje i reciklažu. Druga anketa je pokazala da naši sugrađani ne odlažu plastične flaše u za to odgovarajuće kontejnere. Moramo naglasiti da u nekim djelovima čak i glavnog grada nemaju kontejneri za odvajanje plastičnih flaša. Osvrnuli smo se na druge zemlje, kako su one riješile taj problem. Uvidjeli smo da se najbolje pokazao depozitni sistem. Kao prvo u svim prodavnicama, a posebno velikim tržnim centrima mogu da se instaliraju aparati za iskorištene plastične flaše, tako da bi naši građani svaki put mogli u te aparate ubaciti flaše, a zauzvrat dobiti novac. Obzirom da je mnogo malih prodavnica tu se povrat plastičnih flaša može vršiti i bez aparata, vraćanjem istih prodavcu, koji će ih predati  dostavljačima proizvoda, a oni dalje prevesti centrima za reciklažu. Ovakav sistem godinama funkcioniše u Norveškoj, Švedskoj, Danskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj. Što se tiče država iz našeg okruženja, u Hrvatskoj je već uveden, u Srbiji i Crnoj Gori se sprema uvođenje, a u Sjevernoj Makedoniji je već uveden u obliku „zelenih poena“ koje kupci mogu iskoristiti za plaćanje proizvoda i javnih usluga, kao što su komunalne takse, karte za prevoz.   Unaprijed Vam se zahvaljujemo i nadamo se da ćete podržati našu peticiju.  

S poštovanjem, Učenici devetog razreda  


Merjem Čančar i Ajla Sprečo    Kontaktirajte autora peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Merjem Čančar i Ajla Sprečo to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.


ILI

Primit ćete e-mail sa linkom za potvrdu svog potpisa. Da biste sa sigurunošću primali naše e-mailove, molimo dodajte adresu info@onlinepeticija.com u svoj imenik ili listu sigurnih kontakata.

Napominjemo da ne možete potvrditi svoj potpis odgovorom na ovu poruku.
Plaćena reklama

Ovu reklamu će vidjeti 3000 ljudi.

Saznajte više...