Vratimo autohtoni spomenik NOR-a na njegovo istorijsko mjesto

UG"Ja, Josip Broz Tito" Cazin otvara ovu peticiju za vraćanje spomenika NOR-a na glavni trg Alije Izetbegovića u Cazinu! Premda posjedujemo peticiju građana i vijećnika općine Cazin te potpise poslanika Skupštine Unsko sanskog kantona željeli bismo čuti i vase misljenje i stavove u vezi vraćanja autoktonog spomenika na njegovo istorijsko mjesto..

Federalni zavod je svojim dopisom skrenuo pažnju da je pomenuti spomenik evidentiran i zaštićen, te da ga kao takvog nije dozvoljeno izmještati na drugu lokaciju. 
Sa pomenutim dopisom na vreme je bila upoznata i Općina Cazin, ali se Općinski načelnik oglušio na ovaj dopis i naredio rušenje spomenika u ranim jutarnjim satima na 10-tu godišnjicu napada na pentagon valjda da time pokaze solidarnost sa terorističkim organizacijama. Za Cazinjane nije bilo iznenadjenje da se spomenik ruši baš na taj dan bez obzira što je dan bio neradni (nedelja) obzirom da poznaju svoga načelnika i njegov mentalni i intelektualni sklop, a posebno njegovo političko opredjeljenje. 

Pod pritiskom Cazinjana antifašista, Općina Cazin je nakon skoro dvije godine donijela odluku da na isto mjesto na kojem je bio predmetni spomenik sagradi novi i kako tvrdi načelnik općine ,,bolji". 

Medjutim spomenik koji je ovih dana sagradjen na mjestu zločina nad autentičnim spomenikom nije ni sličan spomeniku nad kojim je izvršen zločin 11.09.2011 godine.

 


podpredsjednik UG. Mirela Japić    Kontaktirajte autora peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize podpredsjednik UG. Mirela Japić to hand over my signature to those who have power on this issue.


OR

You will receive an email with a link to confirm your signature. To ensure you receive our emails, please add info@onlinepeticija.com to your address book or safe senders list.
Paid advertising

We will advertise this petition to 3000 people.

Learn more...

Facebook