Vratimo putničke vozove na Tuzlanski kanton !

Ukidanjem putničkog voza Tuzla-Doboj-Tuzla, 14. decembra 2019.godine, prestao je saobraćati i posljednji putnički voz na Tuzlanskom kantonu. Na ovaj način je najmnogoljudniji kanton, jedini na prugama Željeznica Federacije BiH,  ostao bez putničkog željezničkog saobraćaja. U isto vrijeme, Tuzlanski kanton ima najjači teretni željeznički saobraćaj i donosi najviše prihoda Željeznicama Federacije BiH. Građani svakodnevno slušaju buku teretnih vozova a ne mogu da se voze lokalnim putničkim vozovima niti imaju pristup BH Talgo vozovima. Svi veći gradovi TK su povezani željeznicom, oko pola miliona stanovnika je u pitanju, ali jedino građani TK ne mogu putovati vozom !

Zahtjevamo da Željeznice Federacije BiH čim prije uspostave minimum putničkog željezničkog saobraćaja na Tuzlanskom kantonu te da zajedno sa nadležnim vlastima rade na modernizaciji željeznice u cilju uspostave potpunog i kvalitetnog željezničkog saobraćaja za građane Tuzlanskog kantona. 

Želimo putovati vozom na posao, u školu, na fakultet, iz Lukavca, Živinica, Kalesije, Srebrenika, Brčkog, Banovića u Tuzlu, iz Tuzle u Vinkovce, Zvornik, Beograd, Doboj, u Banjaluku, Bihać, Sarajevo i Čapljinu.

Želimo moderan putnički željeznički saobraćaj, koji je sigurniji, udobniji i ekološki prihvatljiviji od drumskog prijevoza. Smanjimo gužve na cestama, smanjimo izduvne gasove. Zaštitimo našu životnu sredinu, ulažimo u željeznicu !

Neka Tuzlanski kanton ne bude slijepo crijevo Bosne i Hercegovine, neka Bosna i Hercegovina ne bude slijepo crijevo Evrope !


Prijatelji željeznice Tuzla    Kontaktirajte autora peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Prijatelji željeznice Tuzla to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.


ILI
Plaćena reklama

Ovu reklamu će vidjeti 3000 ljudi.

Saznajte više...