PETICIJA ZA USKLAĐIVANJE INDEKSA KVALITETE ZRAKA (AQI) NA NIVOU FBIH

SREDNJOŠKOLCI PROTIV ZAGAĐENOSTI ZRAKA

Učenici/e sekcije Civitas Srednje medicinske škole Sarajevo su u sklopu nastavnog predmeta Građansko obrazovanje/ Demokratija i ljudska prava i praktičnog dijela predmeta „Projekt građanin“ pokrenuli peticiju protiv zagađenosti zraka.

Analizirajući problem zagađenosti zraka učenici/e Srednje medicinske škole Sarajevo došli su do saznanja da ne postoje „pragovi indeksa“, te da do sada u Federaciji BiH nije bilo propisano indeksiranje kvalitete zraka (AQI).

Također, su saznali da indeksiranje u FBiH vrše neke organizacije na osnovu modela koji nisu potvrđeni u važećim Federalnim propisima iz oblasti zaštite zraka, te se ne mogu smatrati mjerodavnim.

Bitno je naglasiti da je izvršeno smanjivanje pragova upozorenja i uzbune za PM10 čestice u Kantonu Sarajevo i da oni sada  iznose:

·Prag upozorenja za PM10 čestice sada iznosi 150µg/m3

·Prag uzbune za PM10 čestice sada iznosi  300µg/m3

(„Službene novine Kantona Sarajevo“ broj 53/18).

Sa ovim novim mjerama nadležni u Kantonu Sarajevo sada mogu da ranije reaguju, i da na vrijeme spriječe situacije u kojima bi granične vrijednosti bile prekoračene, provodeći plan interventnih mjera.

Potrebno je i javnost upoznati sa ovim novim mjerama i uskladiti ih sa važećim dokumentima jer se primjećuje njihova neusklađenost, što dovodi do neefikasne provedbe plana interventnih mjera.

Također je potrebno u što skorijem periodu propisati indeksiranje kvalitete zraka (AQI) i usvojiti pragove pripravnosti, upozorenja i uzbune za cijelu FBiH

.Unaprijed Vam se zahvaljujemo i nadamo se da ćete podržati našu peticiju. 

S poštovanjem,

SEKCIJA CIVITAS


Adis Poturović    Kontaktirajte autora peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Adis Poturović to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.


ILI

We will not display your email address publicly online.

We will not display your email address publicly online.
Plaćena reklama

Ovu reklamu će vidjeti 3000 ljudi.

Saznajte više...