PETICIJA ZA USKLAĐIVANJE INDEKSA KVALITETE ZRAKA (AQI) NA NIVOU FBIH

SREDNJOŠKOLCI PROTIV ZAGAĐENOSTI ZRAKA

Učenici/e sekcije Civitas Srednje medicinske škole Sarajevo su u sklopu nastavnog predmeta Građansko obrazovanje/ Demokratija i ljudska prava i praktičnog dijela predmeta „Projekt građanin“ pokrenuli peticiju protiv zagađenosti zraka.

Analizirajući problem zagađenosti zraka učenici/e Srednje medicinske škole Sarajevo došli su do saznanja da ne postoje „pragovi indeksa“, te da do sada u Federaciji BiH nije bilo propisano indeksiranje kvalitete zraka (AQI).

Također, su saznali da indeksiranje u FBiH vrše neke organizacije na osnovu modela koji nisu potvrđeni u važećim Federalnim propisima iz oblasti zaštite zraka, te se ne mogu smatrati mjerodavnim.

Bitno je naglasiti da je izvršeno smanjivanje pragova upozorenja i uzbune za PM10 čestice u Kantonu Sarajevo i da oni sada  iznose:

·Prag upozorenja za PM10 čestice sada iznosi 150µg/m3

·Prag uzbune za PM10 čestice sada iznosi  300µg/m3

(„Službene novine Kantona Sarajevo“ broj 53/18).

Sa ovim novim mjerama nadležni u Kantonu Sarajevo sada mogu da ranije reaguju, i da na vrijeme spriječe situacije u kojima bi granične vrijednosti bile prekoračene, provodeći plan interventnih mjera.

Potrebno je i javnost upoznati sa ovim novim mjerama i uskladiti ih sa važećim dokumentima jer se primjećuje njihova neusklađenost, što dovodi do neefikasne provedbe plana interventnih mjera.

Također je potrebno u što skorijem periodu propisati indeksiranje kvalitete zraka (AQI) i usvojiti pragove pripravnosti, upozorenja i uzbune za cijelu FBiH

.Unaprijed Vam se zahvaljujemo i nadamo se da ćete podržati našu peticiju. 

S poštovanjem,

SEKCIJA CIVITAS


Adis Poturović    Kontaktirajte autora peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Adis Poturović to hand over my signature to those who have power on this issue.


OR

You will receive an email with a link to confirm your signature. To ensure you receive our emails, please add info@onlinepeticija.com to your address book or safe senders list.

Paid advertising

We will advertise this petition to 3000 people. We will advertise this petition to people who are viewing other petitions on our website, but have not yet viewed this petition.

Facebook