OSLOBODITE COVJEKA ALMAZA ZAROBLJENOG U NASIM DZELATIMA

 

Apel Bosanskih gradjana,

prognanika, 
izbjeglica i raseljenih lica
 
SUDU BiH
 U SARAJEVU

 

Visoki Sude drzave BiH 
 
Dame i Gospodo.
Clanovi Sudskog vijeca !!!

 Mi, bosanski prognanici,

izbjeglice, raseljena lica i potpisnici ove Peticije 


apelujemo: da u ime istine
 i univerzalne pravde izreknete
 
OSLOBADJAJUCU PRESUDU 
U PREDMETU  S11K01757014KRN


REPUBLIKA SRPSKA PROTIV ALMAZA NEZIROVICA

 

 

 

Skinite mu lisice s nogu koje nam je agresor odavno stavio i na taj nacin uskratio

univerzalno ljudsko pravo na slobodu,koja je Covjeku od kreatora data, 

a Almazu Covjeku od necovjka osporena.

 


U ovom insceniranom sudskom procesu,Dame i Gospodo, doslo je do zamjeni teza:

 

MI BOSANCI NIKOGA NISMO MALTRETIRALI NITI NAPADALI,

CAK NI SOPSTVENE NEPRIJATELJE. MI SMO SE SAMO BRANILI NA KUCNOM PRAGU

I TO JE NASA JEDINA KRIVICA PRED OVIM SUDOM I NASIM TUZITELJIMA !?Zar bosanski patriota Almaz, u Biblijskoj prici o Davidu i Golijatu, moze biti kriv zato sto se od Golijata prackom i golim rukama branio u vrijeme kada je citav Svijet, umjesto da mu pomogne, zatvorao oci, okretao glavu u stranu, uspostavljao embarga na isporuku oruzja braniocima i na taj nacin osporio pravo  da se sami brane na bilo koji drugi nacin osim golim rukama !?

I nije li to upravo to ono sto je i Almaz cinio, u ime svih nas i u interesu onih koji su se oglusili o Ustavnu obavezu aktivnog ukljucivanja u odbranu Zemlje, a da pri tome nikoga nije ubio, cak ni sopstvene tuzitelje!?

 

Pa o kakvom mi to i cijem ratnom zlocinu ovdje govorimo !?

Zlocinu optuzenog ili zlocinima tuzitelja !?

 

Sta je to sto su bosanski almazi cinili ( da bi se prepusteni sami sebi od Golijata obranili)  bilo u suprotnosti sa biblijskom istinom, medjunarodnim pravom, svjetskim rezolucijama i Poveljom UN - a ukoliko upravo nije pasivnost i nefunkcionisanje te iste Medjunarodne Zajednice koja 1992/95. nije zastitila Bosnu ni Bosance u skladu sa obavezama iz sopstvenih Povelja:

 

1./ MEDJUNARODNA ZAJEDNICA, 1992/95. GODINE NIJE ZASTITILA OVU SUVERENU DRZAVU I RAVNOPRAVNU CLANICU MEDJUNARODNE ZAJEDNICE.

2./ MEDJUNARODNA ZAJEDNICA JE USPOSTAVLJANJEM EMBARGA NA ISPORUKU ORUZJA BOSANSKIM ALMAZIMA USKRATILA SUVERENO PRAVO DA SE SAMI BRANE OD AGRESORA U USLOVIMA KADA TO NIJE BILA SPOSOBNA ILI VOLJNA DA URADI MEDJUNARODNA ZAJEDNICA!?

 

O tragicnim poslijedicama medjunarodne politike u Bosni,
ponajbolje govori genocid u Srebrenici gdje je u periodu od 12 do 14 jula,1995. godine srpsko-crnogorski agresor neometano streljao oko 8000 bosanskih muslimana a na temeljima tog genocida, na prostorima Bosne i Hercegovine formirao svoju sopstvenu malignu tvorevinu cime je jos jednom i ponovo kaznjena zrtva a nagradjen agresor sto je bez presedana u svjetskoj historiji i medjunarodnom pravu !?

 

ZAR JE U TAKVOM SVJETSKOM KONTEKSTU UOPSTE MOGUCE GOVORITI O NEPOSTENOJ ODBRANI I POSTENOJ AGRESIJI NA NENAORUZAN BOSANSKI NAROD I NJEGOVU SUVERENU DRZAVU BEZ SOPSTVENE ARMIJE !?

 

Oslobadjajucom presudom Almaza Nezirovica, ovaj Sud nece i nemoze ispraviti greske koje je Medjunarodna Zajednica napravila u Bosni, niti moze osloboditi Medjunarodnu Zajednicu od istorijske krivice za ono sto ondje nije cinila u skladu sa sopstvenim poveljama, ali ovaj Sud drzave BiH za koju se Almaz nesebicno borio, svojom presudom moze pomoci da se Medjunarodna Zajednica brze transformise i bude efikasnija u nekim buducim svjetskim krizama, kako se Bosanska tragedija ne bi ponovila u nekom drugom dijelu Svijeta, pod nekim drugim nazivom i sa jos tragicnijim poslijedicama od onih u Srebrenici.

 

Zato, cijenjene Dame i Gospodo,
apelujemo na vas:

OSLOBODITE COVJECANSTVO U BOSNI ZATOCENO!

OSLOBODITE COVJEKA U NASIM DZELATIMA, PRIJE NEGO STO I POSLIJEDNJI ALMAZ MEDJU NAMA NE UMRE,  U MUKAMA SKRHAN VLASTITIM SUMNJAMA U OVOZEMALJSKU PRAVDU I ISCRPLJEN ZEDJU ZA ISTINOM.

Spasite Almaza Covjeka prije nego sto i sam, vlastitim zivotom sveden na mjeru zivotinjske vrste, ne postane zvijer, kojoj su prvo uskratili pravo na prirodni habitat, a zatim su mu i ljudsko dostojanstvo stavili pod sumnju u Zemlji svjetske demokratije u kojoj je Almaz, nikada ne prezalivsi svoju staru domovinu Bosnu pokusao da pronadje mir i novu buducnost za sopstvenu djecu i unuke.

 

Zato, prikratite mu muke ovozemaljske,
i ne ranjavajte mu vise vec odavno izmucenu dusu prognanicku !!!

 

Dame i gospodo !

ZAR BOSANSKA TRAGEDIJA  ODVEC NE UPUCUJU NA ZAKLJUCAK O SLABOSTIMA I NEMOCI SVJETSKE ZAJEDNICE DA SE SUPROSTAVI I DA NAS ZASTITI OD STALNO NARASTAJUCE OPASNOSTI SVJETSKOG RADIKALIZMA !? I KO CE TO U OVOM NESAVRSENOM I NENORMALNOM SVIJETU U KOME SU NENORMALNI NORMALNI I KOJI JE PREMA SAMOM COVJEKU PONAJVISE NEPRAVEDAN I U KOME JE TEZE DOKAZATI ISTINU NEGO DOKAZATI NEISTINU, SUTRA BRANITI I GRADITI BOLJI SVIJET OD OVOG DANASNJEG - PROSPERITETNIJU BOSNU I JOS DEMOKRATSKIJU AMERIKU KADA VISE NE BUDE ALMAZA NI U BOSNI NI U AMERICI NI U MEDJUNARODNOJ ZAJEDNICI !?

 

Da nas od Almazovih tuzitelja 1992. godine nisu stitili ljudi kao sto je Almaz, zrtvujuci vlastiti zivot da bi sacuvali nas, mi danas nebi bili medju zivima kao ni onih 8000 srebrenicana.  Nebi danas apelovali i obracali se ovom Sudu za pomoc.

 

Pa kakav je to onda zlocin i protiv koga ga je pocinio bosanski patriota Almaz Nezirovic, osim sto se 1992. godine branio a nije koristio metodama agresora koje su njegovi sopstveni tuzitelji primjenjivali u njegovom rodnom gradu Derventi, Srebrenici i sirom Bosne!?

 

Da li je ratni zlocin to sto je Almaz Nezirovic 1992. godine cuvao agresorske vojnike u privremenom ratnom pritvoru na Rabicu i na taj nacin ih sprijecio da pocine vece zlocine u njegovom gradu od onih koje su njihovi slobodni suborci pocinili u Srebrenici!?

 

Za razliku od desetina hiljada obescascenih bosanskih majki, zena, djece i onih koji ce u masovnim grobnicama sirom Bosne vjecno skrivati istinu o svojim dzelatima Almazovi tuzioci mogu danas da govore !? Zato oni u ovim insceniranim sudskim procesima nastoje da diskvalifikuju i uklone i poslijednje prezivjele svjedoke koji znaju, pamte i govore. A Almaz Nezirovic to cini vec vise od dvadeset godina i hrabro siri istinu o zlocinima i zlocincima u Bosni.

Upravo zato je Almaz i kriv. Zato sto ne cuti, a ne zato sto se prema nekom neljudskom agresorskom vojniku ponijeo neljudski !? Zato su danasnji Almazovi tuzitelji  prezivjeli sva zlostavljanja na Rabicu gdje su strazari i njihovi zatvorenici dijelili iste celije, isti zivotni prostor, istu sudbinu pod minobacackim i topovskim granatama srbijanskog agresora i jeli istu hranu koja je bila i redovnija i obimnija od one koje su u Srpskim koncentracionim logorima: Omarska, Manjaca, Trnopolje,  Keraterm imali bosanski muslimani i  u  kojima su odluke o njihovom zivotu i smrti donosili suborci danasnjih Almazovih tuzitelja.

Da li su oni tada, u Bijeljini, Prijedoru, Visegradu, Foci, Srebrenici,.. razmisljali o medjunarodnim konvencijama o zastiti ljudskih prava, civila i ratnih zarobljenika na koje se danas pozivaju !?

 

Ovakvim politickim procesima protiv bosanskih branilaca sirom Svijrta, iza kojih stoje ideolozi Velike Srbije, pokusavaju se uklonuti i poslijednji prezivjeli svjedoci zlocina u Bosni i staviti jednakost izmedju zlocinaca i njihovih zrtava. Zato, Almaz Nezirovic ni ovaj put ne brani samo sebe, on i optuzuje zlocin i zlocince i glasno govori svojim primjerom i kada cuti u ime onih koji bi mnogo toga imali da kazu ali ne mogu, izmedju ostaloga zahvaljujuci i Almazovim tuziteljima da govore !?

 

I bivsi zatvorenici ratnog pritvora na Rabicu imali bi mnogo razloga da mu budu zahvalni sto ih je cuvao od grijeha i sprijecio da ucestvuju u najsramnijem i najmonstruoznijem zlocinu pocinjenom od strane izroda srpskog naroda  nad bosanskim muslimanima u Srebrenici i sirom Bosne. Jer, nije li prirodnije da covjek, kao "homo sapiens" bude zatocenik i zrtva sopstvenih zabluda nego da bude zlocinac nad sopstvenom vrstom !?Zato, postovani Sude, Dame i Gospodo !

Clanovi visokog sudskog vijeca !  Obracamo vam se s molbom da zaustavite ovo bezkrajno ubijanje Covjevanstva zapoceto u Bosni 1992. godine a koje se i danas, 20 godina kasnije nastavlja ovim i slicnim sudskim procesima sirom Svijeta protiv branilaca suverene,  gradjanske Republike Bosne i Hercegovine.

 

Oslobodite Covjeka Almaza
zarobljenog u nasim dzelatima!

 

One kojima treba da sudite lako cete prepoznati po prestizu, arogantnosti, mirisu novca i politickim foteljama u Zemlji krvi i meda, gdje od gladi za pravdom i zedju za istinom danas jos uvijek umire Covjecanstvo.

To su oni isti, nevidljivi i nedokucivi gospodari bosanskih prstenova i sudbina,
sto se skrivaju iza ovog sudskog procesa, placaju Sudove i Sudije,  potkupljuju i kupiju svjedoke, njihove avionske karte i hotelske sobe, kako bi u sudnicama sirom Svijeta i dalje ratovali za interese njihovih nevidljivih i nedokucivih gospodara!?

I pitamo se, da li uistinu neko od clanova Visokog sudskog vijeca ovog casnog Suda moze i pomislitii da iza ovakvih skupih sudskih procesa u kojima se u Medjunarodnom sudu u Hagu oslobadaju krivice ideolozi mrznje i njihovi generali, stoje siromasni tuzitelji, pripadnici srpskog, hrvatskog ili bosanskog naroda!?

To su sudski procesi u kojima Almazi u principu nikada ne pobjeduju!? Pa ipak, u ovoj sudnici, samo vi Dame i Gospodo, casni sluzbenici i sluge univerzalne pravde, imate moc i pravo da Svjetskoj zajednici, sadasnjim i buducim agresorima svojom presudom porucite i date do znanja, da: tako vise nece ici!

 

Suđenjem Almazu Nezirovicu vi sudite svim žrtvama agresije.
Sudite svima onima koji su golim rukama branili goli zivot i ovu Zemlju.
Koji su prezivjeli ili nisu preživjeli pakao bosanskog genocida, planskog zlostavljanja i progona, sav patriotizam prema ovoj zemlji dovodite do najveceg apsurda: patrioti koji su u skladu sa Ustavom Republike Bosne i Hercegovine branili ovu Zemlju proglasavaju se krivima, a oni koji su je izdali pojavljuju se danas u ulozi njihovih tuzitelja !?

 

 I mada od vas ne trazimo nista vise nego da o bosanskim almazima donosite pravican sud, ovo je vasa prilika da date svoj prilog pozitivnim svjetskim promjenama i unapredjenju zivota u medjunarodnoj i ljudskoj zajednici.

Nadamo se da takav historijski izazov necete propustiti.

 

 

Mi, bosanski prognanici, izbjeglice i potpisnici ove Peticije


apelujemo da u ime istine 
i univerzalne pravde 

izreknete:
 
OSLOBADJAJUCU PRESUDU 
U PREDMETU:


REPUBLIKA SRPSKA PROTIV ALMAZA NEZIROVICA

PO KRATKOM POSTUPKU

 

Pokretac Peticije 

FACE GRUPA "OPTUZUJEM"

 

Dostavljeno:

 

-  Meddžida Kreso, predsjednica Suda BiH
-  Šaban Maksumić, suduja Suda BiH
-  Institut Ombudsmena za ljudska prava, Odjel za praćenje prava pritvorenika /zatvorenika,
-  Maureen Cormack, Ambasador SDA u BiH
-  Kerim Čelik, branitelj po sluzbenoj dužnosti


Facebook Group "OPTUZUJEM"    Kontaktirajte autora peticije