Zamjena službenih autmobila

"Boli me kada vidim da se svećenici ili časne sestre voze u najnovijim modelima automobila. Ne može se to raditi. Razumijem da je automobil potreba, ali on ne mora biti najnoviji. Kada budete kupovali automobil, razmislite samo koliko gladne djece ima u svijetu", kazao je papa Franjo u septembru 2013. godine." 

Naši političari su imali priliku da vide kako se Papa Franjo vozi u Ford Focus-u, iako je na čelu države koja može priuštiti najluksuznije automobile koje može da poželi. Mi u Bosni i Hercegovini nismo u stanju da priuštimo automobile od 200.000 KM, stoga bi naši političari trebali da uzmu u obzir zamjenu postojećih automobila, sa automobilima srednje klase. Ako se Papa može voziti u jednom takvom automobilu, mogu i Bakir, Čović, Ivanić i ostali zvaničnici. 

Čović je i sam dao jednu takvu izjavu, iako mu vjerovatno niko ni najmanje nije povjerovao. 

"Ja idem u Audiju 8 s aerodroma, papa ide u nekom tamo Fordu. Šta reći na to sve? To je nešto sto bi nama morao biti nekakav motiv ako se bavimo politikom - da možemo politiku raditi i na drugačiji način", kazao je Dragan Čović, član Predsjedništva BiH nakon što je papa Franjo u zgradu Predsjedništva BiH stigao u Fordu Focusu."

Idemo skupiti 10.000 potpisa, pa nakon toga zahtijevati od Predstavničkog doma Parlamenta BiH i FBiH da se uvede na dnevni red rasprava o ovom problemu. To će nam biti pravi pokazatelj pred lokalne izbore, ko radi u službi naroda, a ko u službi vlastitog interesa.