ZAUSTAVIMO GEOLOSKA ISPITIVANJA U OPSTINI JEZERO

Postovani clanovi FB grupe " Zaljubljenici i prijatelji Jezera , male bosanske Venecije" , drage Jezerke i Jezeraci, zabarke i zabari, dragi svi dobri ljudi.

NE DOZVOLIMO DA SE KOCKAJU SA NASIM ZDRAVLJEM I DA ZAGADE NASU PRORODU KOJA SE NIKAD VISE NECE OPORAVITI. I SVE TO ZBOG LICNE PROFITI. AKO SU IH OVE GODINE OTJERALI SA OZRENA - STITECI SVOJU PRIRODU I SVOJE ZIVOTE, TO MORAMO URADITI I MI.

Upoznati ste o određenim geološkim istraživanjima na području opštine Jezero. Radi se o istrazivanju rudnih lezista.Ova geološka istraživanja vrši kompanija “Lykos Balkan Metals”, tačnije njena kćerka firma SNK metali. 

“Lykos Balkan Metals” je u junu 2022 godine otjerana sa Ozrena zbog pobune lokalnog stanovništva jer nisu željeli nikakvu uzurpaciju prirode i zivotne sredine u njihovoj okolini. Informacija koja je dolazila do mještana bila je da se radi površinsko uzimanje uzoraka i njihovo ispitivanje. Zatim se krenulo na dubinsko busenje i uzimanje uzoraka.Vjerovatno ohrabreni ćutanjem mještana Jezera, počeli su s izgradnjom puta u brdo Otomalj/Hotomalj s namjerom da rade dubinska ispitivanja. Javnost jos nije upoznata kako se sa Sinjakova ,gdje su zapocela isteazivanja i kako projekat i nosi ime, prešlo na Otomalj/Hotomalj i Bag.

KO KONTROLISE OVE RADOVE?

ZASTO JE OPSTINA JEZERO TO DOPUSTILA I KOLIKA JE ODGOVORNOST VODECIH CELNIKA U TOME? 

KO STOJI IZA ODOBRAVANJA OVOG ISKOPAVANJA?

ZASTO MJESTANE NIKO NIJE PITAO ZA DOZVOLU PRIJE NEGO STO SU POCELI SA ISTRAZIVANJIMA?

POOTPISOM OVE PETICIJE DAJES SVOJ GLAS ZA ZAUSTAVLJANJE GEOLOSKIH ISPITIVANJA.Screenshot_20221013-182722_Chrome1.jpg


Naida Ribic - Radio BH Dijaspore (www.radiobhdijaapore.com)    Kontaktirajte autora peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Naida Ribic - Radio BH Dijaspore (www.radiobhdijaapore.com) to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.


ILI

We will not display your email address publicly online.

We will not display your email address publicly online.Plaćena reklama

Ovu reklamu će vidjeti 3000 ljudi.

Saznajte više...