ZAUSTAVIMO GEOLOSKA ISPITIVANJA U OPSTINI JEZERO

Postovani clanovi FB grupe " Zaljubljenici i prijatelji Jezera , male bosanske Venecije" , drage Jezerke i Jezeraci, zabarke i zabari, dragi svi dobri ljudi.

NE DOZVOLIMO DA SE KOCKAJU SA NASIM ZDRAVLJEM I DA ZAGADE NASU PRORODU KOJA SE NIKAD VISE NECE OPORAVITI. I SVE TO ZBOG LICNE PROFITI. AKO SU IH OVE GODINE OTJERALI SA OZRENA - STITECI SVOJU PRIRODU I SVOJE ZIVOTE, TO MORAMO URADITI I MI.

Upoznati ste o određenim geološkim istraživanjima na području opštine Jezero. Radi se o istrazivanju rudnih lezista.Ova geološka istraživanja vrši kompanija “Lykos Balkan Metals”, tačnije njena kćerka firma SNK metali. 

“Lykos Balkan Metals” je u junu 2022 godine otjerana sa Ozrena zbog pobune lokalnog stanovništva jer nisu željeli nikakvu uzurpaciju prirode i zivotne sredine u njihovoj okolini. Informacija koja je dolazila do mještana bila je da se radi površinsko uzimanje uzoraka i njihovo ispitivanje. Zatim se krenulo na dubinsko busenje i uzimanje uzoraka.Vjerovatno ohrabreni ćutanjem mještana Jezera, počeli su s izgradnjom puta u brdo Otomalj/Hotomalj s namjerom da rade dubinska ispitivanja. Javnost jos nije upoznata kako se sa Sinjakova ,gdje su zapocela isteazivanja i kako projekat i nosi ime, prešlo na Otomalj/Hotomalj i Bag.

KO KONTROLISE OVE RADOVE?

ZASTO JE OPSTINA JEZERO TO DOPUSTILA I KOLIKA JE ODGOVORNOST VODECIH CELNIKA U TOME? 

KO STOJI IZA ODOBRAVANJA OVOG ISKOPAVANJA?

ZASTO MJESTANE NIKO NIJE PITAO ZA DOZVOLU PRIJE NEGO STO SU POCELI SA ISTRAZIVANJIMA?

POOTPISOM OVE PETICIJE DAJES SVOJ GLAS ZA ZAUSTAVLJANJE GEOLOSKIH ISPITIVANJA.Screenshot_20221013-182722_Chrome1.jpg


Naida Ribic - Radio BH Dijaspore (www.radiobhdijaapore.com)    Kontaktirajte autora peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Naida Ribic - Radio BH Dijaspore (www.radiobhdijaapore.com) to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.


ILIPlaćena reklama

Ovu reklamu će vidjeti 3000 ljudi.

Saznajte više...