Zaustavimo zatvaranje naseg GIKIL-a!

GIKIL_-_kuca.jpgNa inicijativu mnogobrojnih radnika GIKIL-a čiji se glas najmanje čuje, pokrenuta je ova peticija. Naš GIKIL je na korak do zatvaranja, a iz svih prethodnih dana naučili smo da imamo malo prijatelja. Oni koji trebaju da pomognu da se problem prevaziđe, preuzeli su ulogu i kadije i sudije. „Kadija te tuži, kadija ti sudi“. Dokle ćemo tako?

O sudbini GIKIL-a odlučuju oni koji nisu bili ni rođeni kada se fabrika gradila. O sudbini GIKIL-a odlučuju oni koji ne znaju da zatvaranjem GIKIL-a ne zatvaraju jednu, već pet fabrika. Problemi time neće biti riješeni, pa ćemo vas pitati koji je sljedeći korak, koja fabrika? Skreće se pažnja sa problema da se za te iste fabrike radnici jedva više mogu naći. Nema ih, odlaze, masovno. Ne za čistim zrakom, već za kruhom. Zaboravlja se i ko je žito posijao, i od čijeg žita se jasle pune.

U vrijeme kada se GIKIL borio sa gorućim problemima, skoro nikoga nigdje nije bilo. Vrata sva zatvorena. Bavili su se sami sobom. Sada GIKIL uzimaju u usta oni koji najmanje imaju pravo. Radnici vam poručuju: Nemate i nećete. Svoje bitke vodite na drugim frontovima, a naše fabrike ostavite na miru. Ko će uložiti u ekologiju, ako nema ekonomije? GIKIL sada radi dobro i svi biste da svoje ruke protrljate od nas, oni drugi bi opet da ih operu. Neće moći. GIKIL će se popravljati i raditi. Dokle god Bosne ima, a i Hercegovine. Izbori vam isto džaba.

Za nas tržište postoji, ne možemo proizvesti koliko nam traže. Šta znači to za državu BiH, ne znate, jer nećete da znate. Sve što radi bolje, ulaže se više. Da nema popravki, zamjena, rješavanja i rješenja, uvreda je za svakog poštenog radnika. Ne pravimo atomske bombe ovdje, ali ni cvijeće. Pravimo koks, KAN, maleinsku kiselinu, vodu, struju. Nismo zombiji, goli i bosi, nego radnici, često prljavih ruku i obraza, ali ne od onoga od čega su isprljani tuđi. Ovo je od poštenog rada i svi mi ovdje, za vas „oni“, smo radnici. „Oni“ učestvuju u tome, a o nama sude oni koji imaju više prekovremenih sati na Faceboooku nego radnici u tri smjene u GIKIL-u. U tome vas, gospodo, jedino ne možemo stići.

Stoga vas pozivamo da prestanete biti dežurne sudije utakmica koje su daleko iznad vas i da vi, čiji glas zaista vrijedi, pomognete da se priča zatvaranja, za koju ste najzaslužniji, završi i dozvoli onima koji odlučuju, a i koji znaju, da za stolom dogovore sve što treba da se dogovori da GIKIL radi i ulaže, a ne zatvara i pali.

Ova fabrika starija je od svih vas zajedno. Desetine novih radnih mjesta zbog potreba fabrika, penzionisanja, porodiljskih i drugih odsustvovanja, svake sedmice, znači fluktuaciju radne snage, a ona znači ostanak i opstanak u zemlji. Kada ste vi stvorili neko novo radno mjesto!?

Radnici GIKIL-a


GIKIL je gigant    Kontaktirajte autora peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize GIKIL je gigant to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.


ILI
Plaćena reklama

Ovu reklamu će vidjeti 3000 ljudi.

Saznajte više...