Formirajmo prekograničnu regiju Sandžak

Velika stopa nezaposlenosti, emigracije stanovništva, propala privreda i turizam su karakteristika skoro svih sandžačkih gradova. Pogranični gradovi Srbije i Crne Gore su u potpunosti zapostavljeni od državnih vlasti zbog čega je narod prinuđen da bolji život traži u nekoj od zemalja Evropske unije. Prethodne godine iz crnogorskog dijela Sandžaka odselilo se 2.5% stanovništva dok ove godine taj broj može biti i dupliran. Jedno od rješenja je formiranje prekogranične euroregije Sandžak što bi omogućilo svim sandžačkim gradovima povlačenje velikih novčanih sredstava iz fonda EU namijenjenog za preogranične regione što bi u ogromnoj mjeri pomoglo oporavak svih gradova ove regije. Prema riječima Zaima Čelebića predsjednika organizacije Euroregio Sandžak iz Ahena koji se nalazi u EMR-u - prvoj prekograničnoj regiji u Evropi, pogranični gradovi na granicama između Belgije, Njemačke i Holandije su se nalazili u istoj situaciji (loša ekonomija i veliki broj emigranata). Nakon formiranja Euroregio EMR, ovi gradovi su postali najbogatiji u svojim državama. Prekogranična regija Sandžak neće uticati na promjenu granica između Srbije i Crne Gore već će upravo ta granica omogućiti formiranje prekograničnog regiona po modelu EU, koji je nedavno podržao i Peter Schöner, predsjednik Evropske društveno-političke obrazovne zajednice. Prijedlog o formiranju euroregije Sandžak je nedavno iznijet i na vanrednoj sjednici SO Rožaje sazvanoj povodom masovnog iseljavanja stanovništva koji je proslijeđen Vladi Crne Gore. Dio euroregije Sandžak bi bile sljedeće opštine: Novi Pazar, Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Tutin, Rožaje, Prijepolje, Priboj, Plav, Sjenica, Gusinje, Nova Varoš, Petnjica i Andrijevica. Napominjemo i to da je prije referenduma za nezavisnost Crne Gore potpisan sporazum između predsjednika BS Rafeta Husovića i predsjednika DPS Mila Đukanovića u kojem se garantuje formiranje prekogranične regije Sandžak.

Inicijatori peticije su Rožaje Free Press i HG Sandžak-EUREGIO iz Aachen-a.


Rožaje Free Press    Kontaktirajte autora peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Rožaje Free Press to hand over my signature to those who have power on this issue.


OR

You will receive an email with a link to confirm your signature. To ensure you receive our emails, please add info@onlinepeticija.com to your address book or safe senders list.

Paid advertising

We will advertise this petition to 3000 people who are viewing other petitions on our site, but have not yet viewed this petition.

Facebook