STOP nasilju i zlostavljanju djece! Jer nas se tiče!


Gost

#1301

2016-01-16 00:55

Ne postoje riječi za strahotu ovog čina
Mama

#1302 Re:

2016-01-16 08:42

#1299: -  

 Da li roditelji koji su upisali dijete medju "elitu" imaju dio krivice? Ako to nije podjela, onda ne znam šta je. Učiti dijete da vrijedi da mu se godina plaća 6000KM...  Sta je "falilo" običnim školama? U običnim školama isto imaš više nacionalnost, i ne samo to, imaš čak i roma. Roditelji koji upišu dijete u takvu školu gdje godina vrijedi 6000KM, za moj pojam nemaju pravo da pričaju ( da lažu) kako nisu htjeli da im dijete bude nacionalistički podjeljeno. Neko ko je bio spreman djetetu plaćati godinu 6000KM nema pravo lagati da je to dijete nosilo "obične" patike. Dijete se vaspita od malena, a ne od trenutka kada nastanu problemi. Ja mislim da je ovdje igrala zavidnost druge djece veliku ulogu, a zavidnost sigurno nećeš izazvati sa "običnim" patikama.

Fejzić Suvada

#1303 Re: Re:

2016-01-16 15:27

#1283: Eki - Re:  

 Moje dijete je pohađalo tu školu. u toj školi se ne nose tene, nego uglancane cipele, a djevojčice lakirane cipelice sa blagom peticom. Bilo ko, ko je išao u tu školu zna da tamo ima i Srba i Hrvata. Dakle, razlog netrepeljivosti prema Mahiru nije u izmišljenim tenama, niti što mu je otac Srbin (inaće ostala srpska djeca tu nebi mogla opstati).  Možda se ubio zbog zlostavljanja očuha? Zar nisu malo čudne optužbe očuha prema svakome? K'o što reće Adnan, čovjeku mrtvo dijete, mrtav mu jedinac, a očuh dolazi sa pričom da nije plaćao alimentaciju ( toj priči sada nije ni vrijeme ni mjesto).


Gost

#1304

2016-01-16 17:30

Ako mi, kao pojedinci, roditelji, ili cak samo obicni ljudi, nesto bar ne zapocnemo, kako bi se takvo nesto moglo ticati visokih funkcionera??!
Organizujmo se konacno, ako ni po jednom drugom pitanju, onda barem po ovom ljudskom pitanju odgovornosti!!!
Fejzić Suvada

#1305 Re:

2016-01-16 17:57

#1304: -  

  Slažem se, ali zato nam je potreban tačan razlog nastradalog. Moje dijete je pohađalo tu školu. Za nepovjerovati je koliko naroda lupa po komentarima kako su tu djeca elite, kako su bagra ovako onako. Nije istina! Ima tu i djece bez roditelja, to je škola sa internatom. Ima ih koja su tu na osnovu stipendija ( čiji je IQ iznad prosjeka) i ta djeca dostižu fantastične rezultate. Razlog zašto sam ja bila upisala svoje dijete je upravo radi  discipline. Što se prema nastavnicima odnose sa poštovanjem, što im nisu drugovi. Što uče o zajednici. Najviše radi discipline. Nema nereda i prljavštine. Djeca su u uniformama da se ne vidi razlika k'o nosi "markiranu" robu a ko sa pijace. Shvatam da su pojedini komentari preko fejsbuka i drugih društvenih mreža doveli do toga da se narod upita da li mama nastradalog laže. Treba biti iskren.

Fejzić Suvada
Gost

#1306

2016-01-16 19:58

Eno vam razloga Mahirovog samoubistva. Ubio se na dan razvoda roditelja.

 

"SRBIN "Muhamed Rakovac, biološki otac tragično stradalog Mahira Rakovca, večeras je prvi put javno govorio o smrti svog sina. On je kazao kako vršnjačko nasilje treba istražiti, ali da misli kako to nije razlog zbog kojeg se ubio njegov sin."Zašto nema toga u javnosti? Koja je poruka toga? Koja je poruka datuma na koji je to Mahir učinio? Zašto je to uradio 14. decembra?", pitao je Mahirov otac.On je kazao kako ne isključuje mogućnost da je dijete bilo zlostavljano i u kući u kojoj je živjelo s majkom Alisom Mahmutović i očuhom Dubravkom Lovrenovićem, ističući kako je očito riječ o nebrizi ako je već majka primijetila modrice, a na njih nije reagovala.

 

Ja bih od te žene tražila odštetu da sam škola.

Fejzić Suvada

#1307

2016-01-16 20:22

Treba iskopati Mahirov grob kada je već zakopan sa dnevnikom. Živi bili pa vidjeli, sexualno ga je zlostavljao očuh!


Gost

#1308 Re:

2016-01-16 23:32

#1307: Fejzić Suvada -  

  Bravo Suvada riješiste slučaj! Da je nama više takvih u policiji gdje bi nam kraj bio!!!

Fejzić Suvada

#1309 Re: Re:

2016-01-17 08:02

#1308: - Re:  

 Čovjek kada je nervozan čini greške. Sama mimika lica očuha je rekla svoje.

Ko je prvi spomenuo silovanje? Ta škola je pod video nadzorom, zar nebi tražili snimke? Ko je prvi spomenuo da malog zovu vlah? Ko je prvi spomenuo da otac ne plaća alimentaciju ( priči kojoj sad nije ni vrijeme ni mjesto)? Zar nije malo čudno da ljudi ne znaju u čemu im dijete bude u školi? Zašto su lagali? Čovjek kada je nervozan on laže! Zašto dosad nemamo imena i prezimena osobe koja je tvrdila da je mali silovan u školi ( i to oklagijom). Kako bi oklagiju iznijeli iz kuće? kako bi sa oklagijom ušao u školski kombi, da ne spominjem roditeljev auto? Kako bi sa oklagijom prošli kroz kapiju? U kućici kraj kapije ne dežura samo čuvar, nego i policajac. Zašto je prva optužba bila da su VIP djeca koja klanjaju džumu? Zar ta škola ima džamiju kao što su tvrdili? Džamija nije istao kao džemmat. Pošto nasa djeca ne klanjajum, zaključujemo da arapska i turska djeca klanjaju. Taj džemmat je tu za njih. Ako postoji. Iako ja to prvi put čujem. Kažu da je turska škola ( ciljano na islam, đa šta rade onda nastavnici sa Pala tu? Ono što bi bila moja teorija, ako su ignorisali malog, ili ga izazivali, to bi bilo jedino ako bi lagao kao majka.  U životu se nisam naslušala laži kao od majke i očuha nastradalog. 

Znaš li koja je gore disciplina? Urednost, higijena, da svako izgleda slićno. Muzičko se na primjer održava tako što svako dijete mora izabrati instrument koji će svirati ( zbog toga je Mahir znao da svira gitaru). To nije kao u običnim školama da dođeš i igraš iks-oksa dok se čas ne završi. Restoran u sklopu škole, zajednička soba za učenje, odmor. Igralište. Ti đaci su morali pokazati bilo kakav potencijal, ili bi ih škola na kulturan način odbacila. Ta škola ima izvanredne takmičarske rezultate, tu svako dijete ima neki talenat. Tu svako dijete zna najmanje tri strana jezika, tu se govori engleskim, časovi su na engleskom, kao i udžbenici.  Tu nije mogao doći "svako". Tu nema romske djece.


Gost

#1310 Re: Re: Re:

2016-01-17 09:30

#1309: Fejzić Suvada - Re: Re:  

 Suvada draga, fala ti na ovim riječima razuma. Napokon da neko pokaže o čemu se ovdje radi! Da u školu idu romska djeca onda bi silovali i tukli njih, a ne geja! Pa na kome ova jadna djeca da vježbaju nasilje, trebaće im kad narastu, nisu ona svako! Neće valjda na mami i babi ...Suvada, Suvada baš me obradova što u ovoj našoj lijepoj Bosni ima tako razumnih " insana"


Gost

#1311

2016-01-17 14:35

Sve su to spekulacije. Nista mi nismo saznali. Pokrenuta je akcija, nekoliko ih se odazvalo. 

Fejzić Suvada

#1312 Re: Re: Re: Re:

2016-01-17 14:45

#1310: - Re: Re: Re:  

 Hoćeš sada reći da je Mahir bio "gay"? Mislim da Alisa itekako dobro zna istinu.  Znaš kakva su djeca, svaku glupost snimaju. Kako to da nisu snimili takav gnusan čin? Bilo kakvo zlostavljanje kamera bi zabilježila. Pa samo dovikivanje, bakčanje, bilo šta, čak bi nadzorna kamera škole snimila. Kamoli da to djeca snimaju, znaš kako ide...Da djeca sačuvaju uspomenu na školovanje, međutim nema! Ima samo laprdanje majke da je dijete dobilo batine jer je bio običan, nosio tene, a u toj školi su tene zabranjene. Imamo majku koja laže k'o pas. Koja želi da svoje dijete predstavi skromnim, da predstavi skromnim dijete kojem se godišnje školovanje plaćalo 6000KM.  Naša djeca nisu skromna, naša djeca su naučena da dobiju šta žele. Ta škola ima svoj ugled. Nivo. Tu, kada se dvoje posvađa, ne pita se ko je počeo, ko je kriv. Oboje lete iz škole. Sva djeca su tu ista. Da nisu, djeca bez roditelja bi stradala u toj školi! Kako njih niko nije napao* Kako baš jednog Mahira? 

Ovaj post je uklonio njegov autor (Show details)

2016-01-17 17:59


Fejzić Suvada
Gost

#1314

2016-01-17 18:09

“Očuh Dubravko Lovrenović izjavljivao da ga je Mahir zvao ocem. Znajući Mahira znam da je bio primoran da ga tako zove. Dijete mi je tajilo da je Dubravko s njima od samog početka.”

OTAC dječaka Smatra da u izjavama Alme Mahmutović i Dubravka Lovrenovića ima itekako dosta kontradiktornosti.

https://www.youtube.com/watch?v=8X7S6VtQxQY


Gost

#1315 Re:

2016-01-17 18:40

#1314: -  

 Šta mislite o maloljetničkoj delinkvenciji?

Fejzić Suvada

#1316 Re: Re:

2016-01-18 06:26

#1315: - Re:  

 Šta mislite o očuhu koji je natjerao dijete da ga zove ocem? Ovaj me slučaj podsjeća na onaj iz hadžića kada je očuh ubio dijete tako što mu je odrezao mošine. Još uvijek nije dokazana maloljetnička delikvencija pa tako da ne moramo razmišljati o njoj, ali je dokazana kontradiktornost u izjavama očuha i majke koju je  ČAK BIOLOŠKI otac djeteta spomenuo.

 

Kako biste vi mogli objasniti s obzirom da je mater djeteta spomenula da nije bilo roditeljskog, kako su druga djeca saznala za njegovog očuha? Ko gdje radi, i sličmo...Ta majka zaboravlja da su i druga djeca , djeca roditelja koji imaju...znaći njen sin nije bio izrod. Šta tebe kao majku može spriječiti da ne odeš na informacije? Da ne vidiš status djetetovog učenja (napredovanja)? Ima li kontradiktornosti u izjavama da je mali bio zatvoren, da je izgradio zid oko sebe sa pričom majke da joj je rekao da ga zovu peško? Pročitaj malo šta je psiholog Lejla Smajić izjavila. Ovdje nešta žestoko smrdi! Njoj kao psihologu "kockice" nisu posložene, kamoli nama koji pratimo sa strane...


Gost

#1317 Re: Re: Re:

2016-01-18 06:33

#1316: Fejzić Suvada - Re: Re:  

  Zašto ste protiv donošenja "Mahirovog" zakona? Da li u BiH ima maloljetničke delinkvencije?

Fejzić Suvada

#1318 Re: Re: Re: Re:

2016-01-18 06:35

#1317: - Re: Re: Re:  

 Kakav je to zakon, kada nema dokaza? Ima je, imamo snimke na youtu.  Šta misliš ti o majci koja je upisala dijete u školu gdje je pravilo uniforme, a izjavila da joj je sin nosio tene. Šta misliš o "gafu" majke koja ne zna šta joj dijete oblači u školi?

Fejzić Suvada

#1319

2016-01-18 06:43

zato sam da se sazna istina, zato sam da se kazni zločin. Međutim da se kazne NEVINA djeca, to sam protiv. Zar ne misliš da majka i očuh prljavo igraju? Izjavljivali da niko nije došao iz škole na dženazu, pa jesu li spomenuli da su im oni rekli da ne smiju da dođu? Da su im oni (roditelji) zabranili...


Gost

#1320 Re:

2016-01-18 07:05

#1319: Fejzić Suvada -  

 Peticija se ne potpisuje za kažnjavanje nevine djece, nego maloljetnih delinkvenata koji su počinioci teških krivičnih djela? Da li se vi zalažete za pravo da svaki roditelj, ukoliko država nije u stanju da "dovoljno" kazni počinioca, a za kojeg se dokaže krivnja, preuzme pravdu u svoje ruke i krene da kažnjava oko za oko, zub za zub?

Fejzić Suvada

#1321 Re: Re:

2016-01-18 12:33

#1320: - Re:  

 DA! Po šerijatskom zakonu na to ima pravo. Oko za oko, zub za zub. A ko oprosti bolji je!

Ovaj post je uklonio njegov autor (Show details)

2016-01-18 13:20


Muhammed Mahmutović

#1323

2016-01-18 13:27

U Centralnom dnevniku FACE TV progovrio je Muhamed Rakovac, otac dječaka koji je prije mjesec dana izvršio samoubistvo skokom sa prozora zgrade u kojoj je stanovao.

Majka dječaka Alisa Mahmutović je umjesto neizmjerne tuge dobila neizmjernu inspiraciju i počela pisati pisma koja su podijelila BH javnost. Bila su vidljiva nastojanja da u tim pismima za samoubistvo sina okrivi školu u koju je nekad išao, državu u kojoj je živio, grad u kojem je živio, njegove vršnjake, njihove roditelje, školske i odgojne ustanove...

Bilo je čudno što ona već zna ko je krivac, što ne traži krivce nego upire u njih prstom i prije okončanja postupka tužilaštva koje je otvorilo istragu.

U sve se uključio 'tatica' Dubravko Lovrenović, očuh nesretnog Mahira i upirao prstom u sve koje je upirala i mama Alisa. Lio je suze u TV nastupima, opisivao u detalje grozote od kojih nam se ledila krv u žilama, a nakon čitanja njegovih izjava mnogi su bili spremni na rušenje škole u koju su upirali prstom, vješanje njegovih učitelja i vršnjaka, čija imena su već počela kružiti internetom.

Bilo je pitanje dana kad će pasti još koja mrtva glava, a dvojac nije posustajao, kao ni lešinarski mediji željni ovakvih priča! Pojavilo se bezbroj tekstova dežurnih islamofoba koji su osnovni razlog samoubistva Mahira vidjeli u postojanju mesdžida gdje je išao u školu, kao i običaja da se petkom klanja džuma u Sarajevu, što je jednom u naslovu istakla Alisa.Između mnoštva pisama podrške i statusa na facesbook stranici "Pravda za Mahira", indikativno je da je Alisa izabrala pročitati šovinističko pismo puno mržnje, od nekave nazovi književnice Asje Bakić, koja u tom pismu između ostalog krivi i BBI centar, pa i mesdžid u njemu.

“Nije slučajnost što su Mahira zvali pederom, Tuzlakom, karavlahom jer to su identitetske odrednice koje su ga trebale diskreditirati, učiniti manje vrijednim u odnosu na silovatelje koji pripadaju suvremenom bošnjačkom tipu kakav se njeguje u Sarajevu danas, a to je, za vas koji niste upoznati s današnjim Sarajevom, tip koji u shopping ide u BBI centar zato što se tamo ne prodaju alkohol i svinjetina, a bome ima i mesdžid jer što ako te u pola shoppinga zatekne vrijeme namaza?Moraš se negdje pomoliti. Nećeš valjda klanjati usred Todorićevog Konzuma“. /Asja Bakić/

U svemu se morao pronaći najveći lešinar s ovih prostora Boris Dežulović, koji za tragediju krivi islam, Arape, Turke, Bošnjake..., u svom poganom podrugljivom tonu, kao da komentariše propali brak između pripadnika nekih od spomenutih naroda, a ne planetarnu tragediju, za koju će po svoj prilici biti više kriv onaj koga ga je po svaku cijenu htio zaštiti.

A sad da se malo osvrnemo na zaista dirljivo i iskreno svjedočenje Mahirovog oca Muhameda.dmah se vidjelo da se radi o izrazito brižnom ocu i uređenom čovjeku, kojem je za cilj pronaći istinu. Pa iako ima osnova za sumnje i na nasilje u porodici, on sasvim korektno i oprezno to ostavlja tužilaštvu da razjasni.

Ali on postavlja logična pitanja koja zaista traže odgovore i optužuju one koji su dosad optuživali. On se s pravom pita, šta će otkriti vještačenje Mahirovog telefona, zašto nekoliko dana prije samoubistva nije išao uopšte u školu, a nije bilo nikakve reakcije iz škole, niti školu "Aleksa Šantić" bilo ko spominje, iako je zadnje pola godine Mahir išao u tu školu. Nije li mogao biti tu zlostavljan i žrtva nasilja? Zašto Dubravko i Alisa govore da je spalio školsku torbu sa knjigama iz omrznute "turske škole", a spalio je neke fotografije.

Ko je čovjek koji se pojavio na dženazi i lažno predstavio kao roditelj jednog Mahirovog druga? Taj je predao nekakav navodni dnevnik tajni Mahira i tog dječaka, te zamolio da sa Mahirom ode u mezar. Krije li možda taj dnevnik tajnu?

A šta je sa modricom iznad oka rah. Mahira, kako je zadobijena i od koga? Od pada sa visine nije! Nakon pada brižni bosanski mediji su se pobrinuli da prikažu pložaj tijela dječaka, ali i da napišu presude. Slušajući ga čovjek se mora upitati, kako to da Alisi nije bilo važno spomenuti da se ubio na isti dan kad se ona razvela od Mahirovog oca i otišla živjeti sa svojim bivšim profesorom, kako se može pročitati na portalima. Neki direktno krive Dubravka za razvod Alise i Muhameda.

Njih dvoje nisu ni njega poštedjeli, pa su plasirali priču o njegovom neplaćanju alimentacije i školarine, što je ovaj pedantni gospodin demantovao na najbolji mogući način, sa uredno datiranim uplatnicama iz banke!

Mislim da je na kraju dotukao svaku sumnju u njegovu brigu o djetetu kad je iz jedne kese izvadio prve cipelice koje je Mahiru kupio i brižno čuvane mlječne zubiće!

Nakon svega, mislim da će Alisa i Dubravko, morati odgovoriti na mnoštvo logičnih pitanja gospodina Muhameda, ali i tužilaštva koje ima jake osnove da izvrši ekshumaciju i ponovnu obdukciju!
Stigmatiziran je cijeli grad Sarajevo, Internacionalna škola u koju je nekad išao Mahir, Bošnjaci kao narod, islam kao vjera, Turci, Arapi i još mnogi, zbog pisama i istupa Alise i Dubravka!
Javnost ima pravo saznati istinu, a ponajviše čestiti otac Muhamed Rakovac!


Gost

#1324

2016-01-18 14:02

Dobro sročen pledoaje, ali molim Vas, ni riječi o maloljetnim delinkentima i načinu borbe protiv istih!

Fejzić Suvada

#1325 Re:

2016-01-18 17:40

#1324: -  

 Šta misliš kako je djeci čija se imena prozivaju po društvenim mrežama? Šta misliš kako je bilo ocu, umjesto da mu izjave šućut, on na televiziji pokazuje uplatnice da je plaćao alimentaciju.