Pravo na hidžab: Borimo se za svoje pravo
Re:
U potpunosti se slažem s Vama. Ovdje se naime mora poraditi na tome šta se smatra pod vjerskim obilježjem, jer marama to nije. Bar ne u onom smislu u kom se u ovom zaključku želi predstaviti, a kad se na ovaj način predstavlja onda ju je lakše ukinuti i onemogućiti. Nisam diplomirana pravnica, ali prema svome obrazovanju bi trebala raditi u državnim institucijama, i niko nam ne može garantovati da stvari koje se godinama smatraju zabranjenim u pravosudnim insitucijama BiH, neće postati zabranjene i u ostalim bh. institucijama. Moj hidžab i hidžab svake žene, djevojke, majke, studentice je njeno pravo na slobodu vjere i to pravo nam se ne smije osporavati
Nisam pokrivena ali to je moj izbor i niko nema pravo da mi namece bilo kakve zabrane i moranja, pa tako i zabranu nosenja hidzaba vidim kao direktan udar na integritet i licnost zene muslimanke i na kraju krajeva cistu diskriminaciju. U agresiji na Bosnu i Hercegovin se proljevala krv da bismo mogli slobodno ispovijedati svoju vjeru i ne treba dozvoliti da u miru provode ratne planove.
Nekad smo bili slabi i oborili glavu i ramena ali sada necemo i nesmijemo.
Pravo na nase vjersko opredjeljenje nam nemoze niko ukinut. I otvoreni sam protivnik svakog onog koji zeli da okrnjavi vjerska prava pogotovo pravo na pokrivanje.
Apsurd jedan totalni. Pitam se, gdje zivim?? U jednoj Engleskoj je moguce (da ne nabrajam druge zemlje) u ovoj zemlji nije? Da zivot jedan ovisi o nekoliko ljudi, van svake pameti.
Da ne navodim krsenje osnovnog ljudskog prava!
Nisam pokrivena, i to je MOJ izbor, kao ste je hidzab neciji izbor.
Ne smiijemo ovo dopustiti!! Stidim se nazvati se bosankom!
Odluku su namjerno donijeli, jer su sudovi neovisni u svom radu, te smatraju da i ovo moze proci kao nesto sto se zove njihova sloboda pri odlucivanju, ali pri tome krse osnovna prava, kako samo lose prosudjuju, nemaju pravo oni zabraniti muslimankama da rade i prisustvuju u njihovim institucijama. Sto se tice nosenja mahrame, to im izgleda najvise smeta, a mahrama podjeca na cistocu, cednost i pravednost, to je olicenje zene muslimanke. To je Univerzalno pravo, to nema pravo niko osporavati.
Smatram da je nasilna zabrana vjerskih sloboda ravna prisilnom uvođenju (utjerivanju) u vjeru. Takodje naprijed navedeno smatram protivno demokraciji, obzirom da se krše osnovna prava, pravo na vjeru i narušeno je grubo ljudsko dostojanstvo ( konkretno kad je o mahrami rijec ravno je tjeranju ljudi da hodaju goli, a cini mi se da je jedna od definicija čovjeka -bice koje se odjeva). Nije mi jasno da ljudi u institucijama ne mogu vidjeti pozitivnu stranu raznolikosti (npr institucije nikad ne moraju prestajat s radom za vrijeme bilo kojeg vjerskog praznika, jer uvijek jedan dio ljudi radi) sve sto mislim o hidzabu kao dijelu vjerske slobode isto mislim i o vjerskim pravima drugih vjera. Svakom treba dozvoliti slobodno ispoljavanje svoje vjere
| This discussion has been closed. |