KADAVERIČNA TRANSPLANTACIJA – MEDICINA BUDUĆNOSTI

Kadaverične transplantacije predstavljaju presađivanje organa sa preminule osobe na živu. Organi se presađuju od osobe koja je doživjela moždanu smrt, koja predstavlja nepovratno oštećenje mozga.

O kadaveričnim transplantacijama se ne govori dovoljno. Posljedica toga jeste nemogućnost da se spasi više ljudskih života. Mnogo bolesnika godinama čeka na kadaveričnu transplantaciju, ali nažalost zbog nedostatka donora veliki broj njih svoj život završi prerano i tragično.

Potpisivanjem ove peticije dajete podršku za donošenje sledećih zakona koji će pomoći da se popravi ovo stanje u Bosni i Hercegovini:

  1. Da se donese zakon da pacijenti koji imaju potpisanu donorsku karticu imaju privilegiju i predstavljaju prioritet ukoliko njima tokom života bude potreban neki organ.
  2. Da se donese zakon da svaki punoljetan psihički zdrav građanin koji potpiše donorsku karticu može darivati organe nakon smrti i bez saglasnosti njegove porodice.

 
Script executed with success this is not html: Array ( [type] => 2 [message] => Trying to access array offset on value of type null [file] => /home/petitions/public_html/sign_petition.php [line] => 31 )