KADAVERIČNA TRANSPLANTACIJA – MEDICINA BUDUĆNOSTI


Gost

#1

2014-03-04 16:56

Karticu o dobrovoljnom darivanju organa vec imam i podrzavam to u potpunosti.
:D

#2 Re:

2014-03-04 17:24

#1: -

Cilj i jeste da se omoguci sto veci broj donora.


Gost

#3

2014-03-04 21:19

Dobrovoljni sam davaoc krvi preko 20 puta,pa sam se u više navrata obraćala (istina na transfuziologiji), s namjerom da se prijavim kao potencijalni donator organa, ali nisam dobila odgovarajuće upute, čime sam stekla utisak nezaiteresovanosti Ustanove UKC Tuzla. Inače, pozdravljam vašu akciju i podržavam peticiju i nadam se da neće ostati samo kao prijedlog. Sretno!
Ja

#4

2014-03-06 21:55

ne podrzavam da se pacijenti skinu s aparata bez pristanka porodice! i ja cu mozda potpisati karticu ali cu to reci svojim roditeljima no ako oni ne bi zeljeli skrnavljenje mog tijela onda ne bih dda ih neko tako povrijedi. Druga stvar, donošenjem ovog zakona svi vi koji imate donorsku karticu npr. da vam se nešto desi doktori kad je vide neće se ni potruditi da vas spase svim silama, nego će reći ima dobre organe pa neka mre. Ne budite zaluđeni ljudi
ROS

#5 Re:

2014-03-06 22:01

oj neće se potruditi...glupost!

neko informisan

#6 Re:

2014-03-06 22:03

Do skrnavljenja tijela uopšte ne dolazi. Organizam čovjeka nakon što se uzmu zdravi organi, ostaje isti kao i prije uzimanja organa. Doktori kao osobe koje obavljaju dužnost u sklopu najhumanijeg poziva na ovoj planeti to nipošto ne rade. Pored toga, u zakonu BIH vezan za kadaverične transplantacije stoji jasan član, stav o proceduri koja se dešava, i isključuje se nanošenje štete jednoj osobi kako bi se pomoglo drugoj. Važno je biti informisan.


Gost

#7 Re:

2014-03-06 22:07

#4: Ja -

Niko ne spominje skidanje sa aparata. Ali ako postoji smrtni slučaj, a osoba je za vrijeme svog života bila toliko odlučna da donira organe, ne vidim zbog čega bi porodica spriječila da se spasi nečiji život, kad toj osobi organi ničemu više ne koriste(da se razumijemo, spoljašnji izgled je netaknut, porodica ne bi trebala bit time pogođena).

s*

#8 Re:

2014-03-07 10:05

#4: Ja -

Očigledno je da niste najbolje upoznati sa zakonom vezanim za KVT u BiH.Utvrđivanje moždane smrti koja je prvi korak ka uzimanju organa radi stručan i zaseban tim,dok samu transplantaciju radi drugi tim,kako bi se izbjegla bilo kakva korist.

Pored toga,u osnovi liječničkog zanimanja jeste humanost i ulaganje maksimalnih napora da se spasi ljudski život.Stoga,liječnici su dužni i učiniti će sve kako bi vas spasili bez obzira na potpisanu donorsku karticu.

Iskreno se nadam da ćete dobro razmisliti o ovome,jer prema statistici veće su šanse da vama zatreba organ,nego da vi donirate svoj organ.Uz sve to,ovo je jedno od najhumanijih djela koje možete učiniti.Pozdrav za Vas.