Otvoreno pismo Crnogorskog helsinškog odbora i grupe građana glavnom specijalnom tužiocu

Otvoreno pismo CHO i grupe građana i građanskih aktivista GST g. Novoviću i svima koji su uključeni u postupanje prema g. Milivoju Katniću

Pismo koje je nekadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić uputio dnevnom listu Pobjeda, portalu Standard i novinaru Šekiju Radončiću, ukazuje na dramatičnu situaciju stvorenu njegovim hapšenjem, koje je praćeno nezapamćenom orkestriranom političkom i medijskom hajkom i blaćenjem, koji na najgrublji način potiru ne samo pretpostavku nevinosti, već i ozbiljno izazivaju sumnje u regularnost i zakonitost cijelog postupka.

Gospodin Katnić je osoba ozbiljno narušenog zdravlja i njegova odluka da štrajkuje glađu izaziva ogromni rizik po njegov život.

Pretpostavljajući da Specijalno državno tužilaštvo ima i obavezu, namjeru i interes da g. Katnića procesuira živog i da tako dokaže optužnicu - ako je i kada je bude podiglo - a ne da dopusti, tj. da izazove njegovu smrt i time mu presudi i prije/bez suđenja, zahtijevamo da se g. Katniću omogući odbrana sa slobode, uz punu medicinsku i drugu potrebnu zaštitu.

Eventualna optužnice se mora zasnivati i dokazivati na činjenicama i vjerodostojnim dokazima. G. Katniću ne može biti presuđeno prije suđenja, u atmosferi linča i političkog progona, a u uslovima njegovog ozbiljno narušenog zdravlja i uz štrajk glađu.

Selektivna i politički motivisana “pravda” je gora i od najgore nepravde. Postupanje prema g. Katniću mora biti zakonito u svakom detalju. Bilo kakav politički motivisani uticaj mora biti zaustavljen i osujećen.

Ukoliko GST g. Novović i svi koji su uključeni u postupanje prema g. Katniću, budu ignorisali njegova neotuđiva ljudska prava, onda moraju biti svjesni i krivično-pravne odgovornosti koju sa sobom, pred očima crnogorske i međunarodne javnosti, nosi nehumano i protivzakonito postupanje.


Svetlana Pajović Musić    Kontaktirajte autora peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I accept that Svetlana Pajović Musić will be able to see all the information I provide on this form.

We will not display your email address publicly online.

We will not display your email address publicly online.


I give consent to process the information I provide on this form for the following purposes:
Plaćena reklama

Ovu reklamu će vidjeti 3000 ljudi.

Saznajte više...