STOP izgradnji centra za zbrinjavanje otpada u Brcko distriktu BiH

Postovani gradjani Brcko distrikta!

U toku je potpisivanje peticije za sprjecavanje izgradnje centra za zbrinjavanje otpada koji predstavlja opasnost za zdravlje gradjana Brcko distrikta. Takodjer predstavlja i opasnost za poljoprivredu, zemljiste, pitku vodu i generalno prirodu Brcko distrikta. 

Trenutno je peticiju potpisalo preko 1.000 ljudi.

Hvala svima koji potpišu peticiju, svaki potpis je veoma važan.

 

Zašto reci NE centru za upravljanje otpadom Kladje;

Voda je postala jedan od najznačajnijih strateških resursa u svijetu i “nafta 21. stoljeća”. Kada govorimo o vodnim bogatstvima zemalja u jugoistočnoj Europi Bosna i Hercegovina je najbogatija vodom u regiji.

Prema podacima Svjetske banke (WB) za 2012. godinu, koji tematiziraju obnovljive izvore pitke vode, Bosna i Hercegovina je zemlja sa najvećim količinama pitke vode po glavi stanovnika. BiH je sa 9,461 kubnih metara pitke vode po glavi stanovnika prva u regiiji i sedma u Europi. BiH je po vodnim resursima bogatija od mnogih zemalja svijeta uključujući Kinu, Francusku, Njemačku, Japan i Sjedinjene Američke Države. Možda niste znali da u Bosni i Hercegovini postoji čak 256 što velikih što manjih rijeka, potoka i potočića?!

Ipak i pored dobrih vodnih resursa u BiH postoje i regije koje imaju probleme s pitkom vodom, pogađate radi se o Posavini!

Upravo je Posavina zbog svog šljunkovitog i pjeskovitog tla najugroženija po pitanju pitke vode. Jednostavno tlo u Posavini je toliko porozno i vodopropusno da povrsinske vode vrlo brzo dospijavaju u podzemne vode. Obzirom da površinske vode sa sobom nose ostatke herbicida koji se svakodnevno upotrebljavaju u poljoprivredi kao i ostatke ilegalnih deponija, smeća razbacanog po kanalima itd…te time kontaminiraju podzemne vodotoke a samim tim i naše izvore pitke vode i bunare. Sve ovo dovodi do toga da je Posavina bila i jeste žarište bubrežnih oboljenja, a sve zbog loše pitke vode.

Jednostavno rečeno Posavina je najmanji prostor s najvećim brojem oboljelih.
Stoga za Posavinu možemo reći da je Endemsko žarište velikog broja oboljelih od bolesti zatajenja bubrega. Validni su podaci da samo u županiji Posavskoj imamo:

■ 120 pacijenata sa endemskom nefropatijom registrirano na ovom prostoru kojima prijeti dijaliza
■ Endemska nefropatija najizraženija je od Odžaka do Šamca
■ Od ove bolesti nije imuno područje od Slavonskog Broda do Bijeljine.

Posavina je inače na zdravstvenoj karti svijeta jedno od rijetkih područja sa ekstremno velikim brojem pacijenata oboljelih od endemskog nefritisa, često naznačeno u studijama svjetskih stručnjaka nefrologije kao endemsko žarište. Endemska nefropatija izražena je osobito na potezu od Odžaka pa sve do Bijeljine. Samo na području Posavske županije je oko 100 pacijenata upućenih na dijalizu. Tim su oboljenjem zahvaćeni i Bijeljina i Brčko.

Sve ovo govori o propusnosti tla u Posavini i opasnosti koju bi sa sobom mogla donijeti izgradnja centra za upravljanje otpadom (CUO) na jednom ovakvom vodopropusnom tlu. Ne treba zaboraviti da pored uticaja na život ljudi svaka promjena u oklolišu direktno ili indirektno utiče i na floru i faunu tog prostora. Ne zaboravimo da su mnoge bare u Posavini nestale ‘70-ih i ‘80-ih godina tijekom regulacije tokova, melioracijom i komasacijom. Mali potoci koji su tamo bili s ritovima s vrlo rijetkim vrstama ptica, riba, vodozemaca su jednostavno nestali. Upravo to se desilo i na prostoru Kladja gdje je izvrsena melioracija i komasacija.

Stoga treba znati da bi izgradnjom CUO a usled nekvalitetne gradnje ili neke havarije vrlo brzo moglo doći do novih ozbiljnih onečiščenja vodotokova i zemljišta koje je već endemsko žarište nefropatije tj bolesti bubrega lokalnog stanovništva.Takođe neminovno bi došlo i do negativnog uticaja na lokalnu floru i faunu gdje bi ovaj prostor bio trajno devastiran i neupotrebljiv te kao takav nepoželjan i opasan za život ljudi.

Sada se zapitajmo koje su koristi od izgradnje CUO ?
Što lokalno stanovništvo dobija izgradnjom istog a što gubi ? I konačno pitanje što sutra želite ostaviti svojoj djeci ?!

Izvor;Otisak.ba,autora;Josipa Lelić

IMG_5469.jpeg


Gradjani Brcko distrikta    Kontaktirajte autora peticije

Potpišite ovu peticiju

Potpisivanjem prihvatam da Gradjani Brcko distrikta može vidjeti sve podatke koje pružim na ovom obrascu.

Nećemo prikazivati vašu e-mail adresu javno online.

Nećemo prikazivati vašu e-mail adresu javno online.

Nećemo prikazati vaš broj telefona javno online.


Dajem saglasnost za obradu informacija koje pružam u ovom obrascu za sljedeće svrhe:
Plaćena reklama

Ovu reklamu će vidjeti 3000 ljudi.

Saznajte više...