Peticija Ambasadi SAD povodom preustroja FBiH


Gost

#76 Re:

2013-05-26 05:52

#3: -

mozda globalono da Bosnu pripojimu Turskoj kad evo vec sve ti globalno spajas s kim ti hoceds??

Mostarac

#77 Preustroj BiH

2013-05-26 06:25

Poslusajte se malo sta pricate! To je ideja jugoslovenstva > jugoslovensko=bosnjacko ??????? Sta vam je ljudi? Osvrnite se nazad i pogledajte te ideje zajednistva! One su propale u krvi prije dvadesetak godina i vi bi sad opet da stvarate takve stvari koje onda opet treba u krvi da rjesavaju nasa djeca?? Ne dao Bog! Sva su zajednistva propala i to bi valjda trebalo biti jasno svima! Znaci ista ljudska prava svima, ali ne moze nikad Srbin biti Bosnjak, Hrvat biti Bosnjak, Rom biti Bosnjak, itd. Musliman biti Bosnjak - to mozda moze, ako to zele Muslimani - sve ok. I klasicna gradjanska drzava - sta to znaci? Jedan covjek - jedan glas, je li to? Je li to znaci da o svemu se pita najbrojniji narod? Je li to znaci da predsjednika drzave bira najbrojniji narod? Je li to opet propala Jugoslavija?? Je li to preglasavanje manje brojnih naroda?? O cemu pricate?? Kakav jezik Bosanski? Kombinacija srpsko-hrvatskog iliti hrvatsko-srpskog kako hoces, s ubacenim turcizmima?? Mislite na to? Taj jezik da bude sluzbeni i zvanicni? Srbi su se borili za RS i dobili su je u ratu, Hrvati za HB i nisu je dobili, ali i dan danas je zele, a Muslimani za nekakvu unitarnu Bosnu (bez Hercegovine, jer je vi nikad ni ne spominjete) od Une do Drine - i nisu je dobili i nece je nikad ni dobiti mirnim putem. To su cinjenice ili fakti i na tim cinejnicama treba traziti rjesenje - sto je to cime mozemo unaprijediti funkcioniranje drzave, smanjiti cinovnicki aparat, poboljsati zivotne uvjete svima nama? Ono sto zele uraditi s policijom i napraviti samo nekoliko policijskih regija radi boljeg i efikasnijeg funkcioniranja - npr. cijela Hercegovina da bude jedna policija - to se slazem, manje administracije i bolje funkcioniranje, uz ravnopravnu i nacionalnu i spolnu zastupljenost u kadrovima, normalno . Na taj nacin se moze traziti rjesenje i za cijelu BiH, no nekakva unitarna gradjanska drzava - ni u kom slucaju!

Gost

#78

2013-06-07 14:18

treba i ovu gamad otjerat dosta ih je 20 godina

Gost

#79

2013-06-07 15:41

Idemo dalje za bolje i ljepse

Gost

#80 Re: Re: Odgovor Prletu

2013-06-09 15:57


Gost

#81

2013-06-09 16:03

slazem se i sa ovim, ali treba traziti izmjenu Ustava BiH svi pod jedan kisobran a ne dva ili tri prvenstveno smo gradjani BiH i tako nas trebaju tretirati a ne kao nacionalna plemena

Gost

#82

2013-06-13 16:29

Sve zs Republiku Bosnu i Hercegovinu!

Gost

#83

2013-06-13 16:38

Neko nesto mora brzo ucunit, vise od ovoga sto ja cinim da Republika Bosna i Hercegovina stane na noge... A ne kao sada, Bosna i Hercegovina, bez prefiksa. Prefiks "Republika" nam ukraja Republika Srpska.

Gost

#84

2013-06-13 20:13

Slažem se sa tekstom peticije

Gost

#85

2013-06-13 21:11

Preustrojiti promijeniti Daytonsk Ustav. Daytonski sporazum je ludacka kosulja. Dodika i tzv. rs. sankcionisati. To je Problem. Zar nevidite koliko su Bosnjaci ocajni. Zovu cak i umrle (Tita) u pomoc. Oni su spremni da zive sa svakim ,ne samo suzivot vec su spremni i zivot da daju za druge. Nazalost ali istina.
Ivana Ina
Gost

#86 Preustroj, samo, FBiH bi bio nastavak GENOCIDA u (R)BiH!!! NE može to tako!!!

2013-06-14 10:59

Preustroj, samo, FBiH bi našoj jedinoj Domovini (R)BiH nanio nesagledive pošljedice, štetu i još veći haos i nered u državi!!!
Nevjerovatno je da SAD do danas ništa NISU uradile da se automatski ODSTRANI DM (NE)SPORAZUM koji je od starta bio sporan jer je s njim samo zaustavljen fizički rat, odnosno AGRESIJA I GENOCID na RBiH, da bi se odmah poslije počeo primjenjivati u svrhu rušenja naše BOSNE, od USTAVA RBiH do bh. državljana koji su uz pomoć Dejtona rasuti po cijelom svijetu!
To znači da je taj NELEGALNI sporazum u stvari MALIGNO TKIVO U SRCU NAŠE ZEMLJE I DA GA MORA SECIRATI ONAJ KO GA JE UBACIO U NAŠU DRŽAVU!!!
Zbog svega što je bilo u BOSNI od 1992. godine, mi bh. državljani zahtijevamo da se GENOCIDNE TVOREVINE tzv. "rs" i FBiH uklone iz države, zajedno sa NEsporazumom kog su potpisale AGRESORSKE države RS i RH!!! Sva tri potpisnika su mrtva, pa se samim tim nameće samo jedno pitanje i odgovor: Kako su genocidne države potpisnici tog nelegalnog (NE)sporazuma, isti se mora po automatizmu sahraniti što DUBLJE u zemlju kako ne bi i dalje ugrožavao i zaražavao bosanskohercegovačku okolinu i bh. Narod!!!
Ivana Ina Mostarac www.djecasarajeva.ba


Gost

#87 Re: Re:

2013-06-14 11:51

#14: prle - Re:

žalosno, ali istinito i zbog takvih zaostalih u glavi, nikom napretka nema. Jebala te republika, šta ti je dala..jesu ti mozak isprali..


Gost

#88

2013-06-14 12:01

Pustite vi sad Ameriku i doveli su nas do ovga, to im je bio cilj a i danas dan političari igraju na nacionalnu kartu. Problem je u velikom broju nepismenih i polupismenih, da ne kažem zastalih ljudi. zar je bitno kakvo je uređenje, kada ništa ne funkcioniše..ni u RS ni FBIH, korist najveću imaju pojedinci na uštrb pojedinaca koji se svađaju i busaju u prsa ko je veći Bošnjak, Hrvat ili Srbin, a zajednički interes nam nije napredak države u kojoj živimo. Dok to ne shvatimo i budemo slušali političare, niokad nam neće biti dobro. Što se oni u ratu nisu bacali pred metak i pucali, pa nisu ni blizu bili linija, dok su naši najmiliji ginuli i borili se, da bi oni danas našu djecu zaduživali i skretali nam pažnju sa mnogobrojnih problema, time što nam neće dati identitet?Pa šta smo mi onda? Samo se zapitajte. I još nešto, brzo se naložimo na svaku priču o nekoj promjeni, žalosno!

Gost

#89

2013-06-14 12:13

Samo naprijed!
selmann

#90 peticija

2013-06-14 13:01

od svega najbitnije je da ustav ukida komunisticku floskulu o konstitutivnosti " tri naroda " i da se skida suspenzija sa drzavnih identiteta BiH ... sto garantuje da ce BiH biti uredjena po principima novog svjetskog poredka " Drzava - Nacija i Narod " ... stim je sve receno pa nemam potrebe komentarisati o sadasnjim tvorevina jer ich nece biti

Gost

#91

2013-06-14 13:08

zivjela RBiH

Gost

#92

2013-06-14 13:39

Vratiti USTAV Republike Bosne i Hercegovine sa kojim su je priznale U.N. i 100 DRŽAVA SVIJETA,tako da građani BiH budu jednakopravni na svakoj stopi njene teritorije.

Gost

#93

2013-06-14 13:54

Ustavne promjene treba da se odnose na cijelu teritoriju Bosne i Hercegovine ili ih ne treba uvoditi.
Ako želite stvarni napredak i unaprijeđenje života u Bosni i Hercegovini (a time i u Federaciji BiH), onda treba vratiti (nikad ukinuti) građanski Ustav Republike Bosne i Hercegovine na snagu. Time bi se ukinuli entiteti, skupi i neefikasni izvori zastoja u svim sferama života države, sačuvala značajna budžetska sredstva i omogućila kapitalna ulaganja, koja sada niko i ne pominje, jer zbog 4 nivoa vlasti, sav prikupljeni novac u budžetu (ili najveći njegov dio) odlazi za održavanje (plaće i naknade) zaposlenih u vlasti. Mi Bosanci i Hercegovci to ne želimo i nismo zbog toga prihvatili međunarodni protektorat, niti će potreba za nadgledanjem i uticajem "međunarodne zajednice" ikada prestati sa postojećim "ustavom i uređenjem" (pod navodnicima jer umjesto ustava i uređenja imamo neustavno stanje i neuređenost), koji pogoduje samo korupciji i kriminalcima.

Gost

#94

2013-06-14 16:27

Stvarno je vrijeme da se nesto desi u Federaciji a naravno u cijeloj Bosni i Hercegovini.Sa ovakvim stanjem je nemoguce prvo entiteti su skupi puno drzavnih sluzbenika i administracije kao i u Parlamentu BiH.Svesti na normalnu drzavu bez ovolikih funkcionera i svega drugog sto prati bice svakom bolje za zivot u BiH.A sa ovakvim podjelama i Ustavom nikud se dalje nemoze ma kakva Evropa samo stagniranje.

'


Gost

#95

2013-06-14 16:47

Sta komentarisati ; Bio bi sretan da se uho i um gradjana Bosne i Hercegovine uskladi i shvati da je ovo u datom trenutku jedino mirno rjesenje za napredak i prosperitet i drzave i ljudi koji u njoj zive.

Gost

#96

2013-06-14 21:15

Preustroj,to jest,ukidanje REPUBLIKE srpske ,je jedini naćin da BOSNA opstane.
Ibrahim Pelesic Eso
Gost

#97

2013-06-14 22:08

Peticiju je napisao, i potpisao, neko ciji interesi nisu politicke, nego patriotske i covjekoljubive prirode. Zato, molimo vas gospodine ambasadore, da nase iskrene namjere ne procjenjujete kroz nas nespretno koristen politicki vocabular, nego kroz ono sto zelimo i sto smo spremni dati ovoj Zemlji !!! Mi za sebe ne trazimo nista vise od onoga sto vi imate, a to je gradjanska drzava, u kojoj ce svi njeni gradjani imat ista prava, bez obzita na njihov etnicke, religijske, politicke i sve druge medjusobne razlike !!!


Gost

#98

2013-06-15 05:01

Bosnia and Herzegovina without entity and cantons. Real democracy with all juctice rules.All human rights, no divided country...

Gost

#99

2013-06-15 05:05

Preustrojstvo ustava na nivo cijele drzave Bosne I Hercegovine jedino moze dovesti do oporavka drzave Bosne. Najbolje rijesenje je vratiti ustav Republike Bosne I Hercegovine koji je nelegitimno oduzet drzavi I Bosni I gradjanima Bosne I Hercegovine.

Gost

#100

2013-06-15 06:50

HVALA NA POKUSAJU DA NESTO URADITE, ALI FEDERACIJU I RS JE RAT STVORIO I SAMO RATOM MOGU NESTATI.